Nyhetsbrev Oktober 2018

Hej!

Den här månaden är vi stolta över att lansera en alldeles ny webb-portal där du kan se dina egna Makerspace-data som medlemssnummer, personuppgifter och labbaccess-datum! Dessutom vill vi påpeka den goda uppslutningen under städdagen (med pizza till alla och ett skinande rent resultat) samt ett mycket lyckat öppet hus. Stort tack till alla medlemmar som fanns på plats och visade runt, svarade på frågor och visade egentillverkade projekt!

I månadens utskick finner du även som vanligt en summering av vårt senaste styrelsemöte, kommande evenemang och planer som vi smider. Förhoppningsvis ökar det din förståelse för hur Stockholm Makerspace funkar. Vi hoppas även att det i slutändan leder till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av Sveriges största självständiga makerspace!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Ett lyckat Öppet Hus

Onsdagen den 19 november arrangerade föreningen ett öppet hus. När dörrarna öppnades väntade nästan 70 personer på att få undersöka vår verkstad. När kvällen summerades hade vi haft besök av över 200 personer. Av dessa blev 16 personer labbmedlemmar på plats och gick hem med en aktiverad nyckel.

Ett stort tack till alla medlemmar som hjälpte till med att svara på frågor och guida besökarna på plats, utan er hade det inte gått!

Andreas Lundquist


Vem ser till att Stockholm Makerspace fungerar?

Det gör du! Det är föreningens medlemmar som ser till att Stockholm Makerspace fungerar. Det är vi som installerar, renoverar, införskaffar material, kontaktar och reser till återförsäljare, tar in offerter, bygger IT-system, hanterar GDPR, kommunicerar regler, håller koll på ekonomin och ordnar nödvändiga intro-kurser så att kunskap sprids till nya medlemmar.

Vi har inte personal, vi har utmärkta medmänniskor. De ska inte behöva städa upp efter dig. När du använder verktyg, häng tillbaka dem då du är klar, och släng material som inte kan nyttjas mer. Försök att lämna rummet i bättre skick än du fann det, och tveka inte att fråga en annan medlem om du är osäker var saker hör hemma.


Premiär för din egen medlemssida!

Nu lanserar vi den nya medlemssidan medlem.makerspace.se. Där kan du se hur länge ditt labb- och föreningsmedlemskap gäller samt de kontaktuppgifter vi har för dig i databasen. Denna sida är fortfarande under utveckling och informationen kan vara utdaterad vad gäller adress och telefonnummer. Om du tycker att det är något fel på uppgifterna så kontakta oss på info@makerspace.se. Vi vet att textkodningen blir fel i vissa webbläsare.

Vi har även gått live med en beta-version av nya webbshoppen. Om du är intresserad av att delta som testare av webbshopen kan du anmäla dig via detta Facebook-inlägg eller kanalen #makeradmin på vår Slack. All publik diskussion kring medlemssidan och nya webbshoppen sker på Slack.


Pepparkakshus 2018!

Sökes: Pepparkakshus-arkitekter och laser-entusiaster

Dags för Pepparkakshus 2018! Årets tema på ArkDes pepparkakshustävling är LYX. Makerspace har aldrig deltagit förut, så nu blir det ändring på det. Nån helg i november tar vi över laserskäraren, åsidosätter matförbudet, och bygger drömkåkar. Kom och bygg o ät godis, och börja gärna fundera på koncept redan nu. Vi återkommer med datum.

Spec: Allt byggmaterial måste vara ätbart förrutom basen (max-dimensioner 50x50cm).


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

 1. Generellt
  1. Folkuniversitetet:

   Vi provar ett par workshops i samarbete med Folkuniversitet (Beginner Amigurumi, flera kommer). Förhoppning är att nå en bredare grupp potentiella nya medlemmar!

  2. Instruktionsfilmer:

   Tycker du att det borde finnas flera instruktionsfilmer på wiki:n? Skriv gärna upp ett manus och kontakta Styrelsen (info@makerspace.se) för att komma i kontakt med filmgruppen!

  3. Labbsnack:

   Månadens LabbSnack samkördes med Sthlm TechFest. Vårt presentation gick jättebra, och 20+ personer från den stora konferensen kom på visning. Vi hade också 300+ sidvisningar av annonsen, vilket vi ser som bra marknadsföring! Flera medlemmar gav rundvisningar på spacet (tack till er!) och besökare blev medlemmar samma kväll!

 2. Lägesrapporter
  1. Ekonomi:

   Besparingar ser fortfarande bra ut. Vi utforskar sparkonto som låser in pengar men ger en bättre ränta.

  2. Social:

   AfterWork på UrbanDeli var väldigt lyckat, då 25+ kom, varav flera blev kvar till stängningsdags. Vi planerar ytterligare en AfterWork i vår, samt glögg i vinter.

  3. Öppet Hus:

   Vi håller en städdag kvällen innan och bjuder medhjälparna på middag. Vi kommer dela ut undersökningar på öppet huset med frågor kring mångfald och intressen, med mera.

  4. MakerAdmin:
   1. En enkel sida för att skriva ut en infoblad till ens labblåda är under utveckling!

   2. Vi söker betatestare till nya Webbshop som nu är live! (Anmäl intresse här eller i kanalen #makeradmin på Slack).

  5. Städning i lokalen:

   En poll i Facebook sidan lagts ut för att fråga labbmedlemar om hur dem har upplevt städningen. Resultat visade att det majoritet var väldigt nöjda. Vi på styrelsen är lite tveksamt ändå- om stolarna i workshoprummet står i vägen, till exempel, bli det ingen städning under dem, men det kan vara på grund av att det var olika personer som jobbade under sommar. Vi förväntar mer städbehov under vintertid ifrån blöta skor.

  6. Verkstad:
   1. En del saker har fixats i metallrummet, trärummet, och på lasern. Vi har köpt in mer bordsbelysning.

   2. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma plocka undan efter sig! Lämna alltid spacet bättre än du hittade den, så blir alla glad att skapa. (Och så undviker du att förlora dina saker till Lost and Found lådan eller i soporna….)

   3. Ett företag i Täby vill skänka en del elektronik. Det ska komma flyttlådor till Stockholm Makerspace som ska sorteras här.


Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Workshops och kurser

 1. 9/10

  Laserkväll

 2. 11/10

  Introduktion till transfertryck (OBS! Fullbokad)

 3. 17/10

  Introduktion till Laserskäraren (OBS! Fullbokad)

 4. 29/10

  Raspberry Pi för nybörjare (OBS! Fullbokad)

 5. 3/11

  Introduktion till Laserskäraren

 6. 12/11

  Laserkväll

Kurser annonseras även i kalendern och på Facebook, därav eventuella fullbokade kurser ovan.

Nästa labbsnack:
6/11 kl 19-20 i lunchrummet.

Nyckelutlämningar:
3 Oktober
16 Oktober
30 Oktober
14 November

Nyhetsbrev September 2018

Hej!

Tack för att du är medlem i Stockholm Makerspace. Tillsammans har vi skapat Sveriges största självständiga Makerspace. De senaste åren har vår kommunikation mest skett via Facebook, och nu gör vi ett försök med email, så att du som är nyfiken kan få reda på vad som händer på spacet!

I det här utskicket finner du en summering av vårt senaste styrelsemöte. Syftet är att öka transparensen och medvetenheten bland våra medlemmar om det arbete som sker på Makerspace. Förhoppningsvis kan det öka både insikt och engagemang, och leda till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av vår förening och gemensamma verkstad.

Du finner även en lista över kommande evenemang. Och här vill vi passa på att bjuda in dig till vårt öppna hus den 19 september (18:00 – 20:00). Det är det perfekta tillfället att möta andra människor som brinner för skapande och samtidigt ta en titt på föreningens lokaler. Det kommer vara möjligt att lösa labbmedlemskap på plats så att du kan komma in på Makerspace. Passa på att ta med dig grannen, bästa vännen, flirten, familjen och kollegan, alla är välkomna!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Kurser och workshops

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälningsavgifterna används till att täcka kostnader för material och överskottet används för att utveckla verksamheten. Som exempel i närtid kan nämnas den nya vinylskäraren som delvis finansierats via kurser i transfertryck.

Under hösten planeras bland annat introduktionskurser till laser, träsvarvning och transfertryck samt workshops om Illustrator, amigurumi och CAD. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, håll utkik!

Har du något kunskap du vill dela med dig av till övriga medlemmar genom en kurs eller workshop? Kontakta styrelsen på info@makerspace.se. Som kursledare får du möjlighet att påverka hur överskottet från kursen används för att utveckla verksamheten.


Administrationssystem

Det pågår ett mycket aktivt arbete för att förbättra våra administrativa system. Målet är att minska det manuella arbetet som krävs för uppdatering av medlemslistor och nycklar till lokalen. Detta kommer möjliggöra mer frekventa nyckeluppdateringar och nyckelutlämningar.

Som ett led i detta arbete utvecklar vi en ny webshop där du som medlem kommer behöva logga in för att köpa medlemskap och labbmånader. När du loggar in kommer du också kunna se hur länge din labbaccess gäller och vilka kontaktuppgifter vi har till dig. För inloggning används e-post för identifikation och det är därför viktigt att alla medlemmar har en uppdaterad e-postadress i medlemsdatabasen.

Medlemsadministrationssystemet MakerAdmin har en frontend byggd på React och en backend byggd i PHP(Lumen) och python. Om du är intresserad av att veta mer eller vill hjälpa till gå med i kanalen #makeradmin på vår Slack


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

Lägesrapporter

 1. Ekonomi: Föreningen har under 2018 genererat en bra säkerhet på bankkontot, till följd av fortsatt stabila intäkter, i första hand från labbmedlemskap. Vi diskuterade att flytta en del av sparpengarna för framtida lokal-flytt till ett sparkonto med bättre ränta.
 2. Verkstad: “Allting är i sin ordning.” Det var väldigt varmt här i somras, och numera har vi två AC apparater. Stora inköpet av ny transfertryck material är klart och material levererat och uppmärkt.
 3. IT, Webshop och Nyckelutlämnings-systemet: MakerAdmin-teamet arbetar på i god fart och gjorde ett maraton förra helgen med målet att öppna vår nya webbshop för beta testare! Vi pratade om krav till släpp (backend, spårbarhet av köp, kvittons innehåll, mejl kommunikation skickas). Webbshoppen kräver inloggning så att dina köp kopplas direkt till dig, och en mini-release av en medlemssida är planerad framöver. Där det kommer gå att se exempelvis hur länge din labbnyckel är giltig, dina egna uppgifter och medlemsnummer.
 4. Kommunikation:
  1. info@makerspace.se: Alla email besvarade. Vi jobbar hårt för att svara på alla mejl!
  2. LabbSnack: Flera prospektiva medlemmar har dykt upp och visats runt.
  3. Facebookgruppen, “Släppa in på spacet”-inlägg: Vi kommer ta bort poster från de som skriver om att bli insläppt till spacet pga inaktiv nyckel. Det nya IT-systemet (MakerAdmin) kommer möjliggöra högre frekvens på nyckelutlämningar framöver, och då kommer detta inte längre vara ett problem. Styrelsen ber om medlemmarnas fortsatta tålamod mellan nyckelutlämningar, och egen planering för att undvika dessa situationer.

Övriga frågor

 1. Mångfald på Makerspace
  1. Presentation:Harriet gav presentationen “Mångfald och innovation”, som pekade ut data kring hur man tar in information genom sinnena, hur ens perception påverkas av erfarenheter (bakgrund, kön, kunskap), och hur våra kunskaper är som ett isberg (alla har stora gömda kunskaper!). Vänligen kontakta Harriet Aurell direkt för en kopia av presentationen.
  2. “Vad kan man göra med insikten om att vi vill skapa mångfald?”
   1. Testa på kvällar:Det har skett ‘testa-på kvällar’ för både nybörjare och mer erfarna på spacet, och de var uppskattade! Styrelsen rekommenderar våra workshop/kursledare att införa en uppföljnings-träff efter workshops/kurs.
   2. Uppmuntra:Försöka bli bättre på uppmuntra allas intressen och kunskaper: Vi ska hitta och uppdatera den gamla mallen för labblådor så att alla enkelt kan skriva ut infoblad med namn och intressen direkt på våra labblådor. (Det kan vara en feature på den personliga sidan i MakerAdmin i framtiden).
   3. Workshops:Styrelsen vill få flera personer, gärna fler kvinnor, att hålla workshops/kurser/träffkvällar, ex “CAD-kvällar”. Har du lust att hålla i någonting? Det behöver inte vara organiserat. Tänker du hålla en träff kväll så kan du bara posta i facebook-gruppen “Ikväll är vi några som håller på med det här, kom förbi!”.
   4. Statistik om mångfald:Vi samlar inte data kring kön, men utifrån sannolikheten att ett medlemsnamn är manligt eller kvinnligt (ex: 77% av dem som heter Kim är män enligt SCB), så skulle vi kunna skapa en ungefärlig genus-bild över vår medlemsdatabas. Vi kommer fortsatt inte att be medlemmar att ange kön (känns lite ‘daterat’, och studier visar att det kan påverka ens självförtroende/resultat att svara på sådana frågor i testmiljö). Det noterades också att databas-statistiken inte nödvändigtvis är densamma som upplevelsen på lokalen.
 2. Folkuniversitetet:  Vi fick besök från Folkuniversitetet, och fick information om hur man organiserar studiecirklar och kulturprogram. Genom dessa är det möjligt att få mindre kostnadsersättning, boka deras lokal (om inte Makerspace passar), och få stöd med det administrativa. Styrelsen ansåg att kostnadsersättningen och möjligheten att nå nya möjliga medlemmar var intressant, men att den administrativa rapporteringen som krävs tillbaka till Folkuniversitetet innebar en börda (ex: kvitton ska samlas in, rapport fyllas i, och Studiecirkel-deltagares personnummer, namn och deltagande krävs). Upplägget för workshops är dock intressant, då Styrelsen kan se hur rapporten skulle kunna automatiseras och Folkuniversitetet hjälper till att sprida våra workshops, så det är en bra metod att introducera fler till Makerspace.
 3. Laserkurser: En av våra medlemmar har haft en jättebra första laserkurs – vi hyllar hans succe! Med så bra intro så uppmuntrar Styrelsen till fler laserkurser framöver.
 4. Instruktionsfilmer: Det är två medlemmar som uttryckt intresse att göra instruktionsfilmer för Stockholm Makerspace! Filmer kräver manus. Styrelsen vill hitta engagerade manusskrivaren till ett första film-projekt: en ‘reklamfilm’ om “Vad är Stockholm Makerspace?”. Vill du vara med och skriva/delta? Mejla gärna info@makerspace.se.
 5. Finansiering: Vi ska undersöka var vi kan söka pengar från (fonder, anslag osv) till Stockholm Makerspace. Har du erfarenhet eller tips? Mejla gärna ordforande@makerspace.se.
 6. Städning: Vi lägger ut en hel del pengar på städning på måndagar, hur har det gått egentligen? Vi ska lägga upp en poll i facebook-gruppen för att samla labbmedlemmars kommentarer. (Nu utlagd till undersökningen)

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Makerspace Afterwork, 6 september
Urban Deli, Sveavägen.

Öppethus, 19 september
Ta med intresserade familjemedlemmar, vänner och kollegor!

Nyckelutlämningar:
6 september
19 september (under Öppethuset)
3 oktober

Datum kommer spikas framöver:
Labbmedlemsmöte


Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

Facebook facebook.com/groups/makerspace.se
Info om medlemskap makerspace.se/medlemskap
Kalendariet makerspace.se/kalendarium
Allmän Q&A wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ

Hej!

Stockholm Makerspace är en ideell förening i Stockholms city. Den 300 kvm stora lokalen med maskinpark är crowd-finansierad av dess medlemmar. Som medlem kan du delta i kurser och rösta på årsmötet, och som labb-medlem har du tillgång till spacet dygnet runt. Vi har 3D-printrar, elektronik-utrustning, laserskärare, och dedikerade rum för spray/målning, bioteknik, sömnad, trä och metall. Vårt allra senaste tillskott är svets.

Om du är nyfiken på att bli medlem så läs vidare här. Har du ytterligare frågor eller vill kolla in spacet så kan du komma förbi en onsdagskväll då vi hjälps åt att bygga på lokalen, eller besök vår Facebook-sida.

Varmt välkommen!

Öppet hus och 5-års Jubileum!

Missa inte vårt stora 5-års firande nu på onsdag!

Ta med dig alla vänner och kollegor som skulle kunna vara…

Publicerat av Stockholm Makerspace den 15 maj 2017

Besök Stockholm Makerspace i november

Välkommen på öppet hus den 19/11 och makertjej-träff den 26/11:

oppet_hus

Öppet hus den 19 november

Styrelsen bjuder in till höstens ÖPPET HUS. Kom och titta närmare på lokalen, prata med medlemmar och få reda på vilka verktyg, utrymmen med maskiner och möjligheter som finns för att förverkliga dina galnaste idéer eller att genomföra de gamla favoritprojekten som ligger och samlar damm. Kanske du undrar vad ett makerspace är för något, du vill se vad som görs eller så är du intresserad av vilka workshops som kan anordnas gemensamt? Välkommen förbi en sväng, utforska platsen, lär dig något nytt och kom in i gemenskapen. Ta med dig en vän, familjen eller alla arbetskamrater!

Tid: lördagen den 19/11 kl 15-19.
Plats: Stockholm Makerspace, Drottning Kristinas Väg 53, 11428 Stockholm.
Facebook-event

”Girls only” den 26 november

kretskortprojektet

Nätverket Makertjej* startades av medlemmar våren 2015 och är numera ett nationellt initiativ för kvinnliga makers! Välkommen, nya och gamla makertjejer till: Öppet hus • Mys • Inventering av Makertjejskåpet • Välkomna nya Makertjejer • Avslappnat häng • Recap efter Nationell Makerkonferens • Glögg • Julklappsverkstad

* Makertjej riktar sig till alla makertjejer i Sverige, oavsett juridiskt kön, bakgrund och tidigare kunskap!

Plats: Stockholm Makerspace, Drottning Kristinas Väg 53, 11428 Stockholm.
Tid: lördag den 26/11 kl 14-17.
478407_10150816226226180_1184622334_o 13615399_10154386116361180_7171200840575118263_n

Mellan kl 14-15 är Pernilla Alexandersson med oss och presenterar en rapport om inkluderingsarbete i makerrörelsen och Makertjejs roll i det. Pernilla är vd och grundare till Add Gender. Rapporten är framtagen på uppdrag från Makertjejs nationella nätverk med kvinnliga makers, med stöd av Vinnova.

Välkommen och sprid gärna info, MAKE ON!

stockholm_makerspace_hittahit
Hitta hit! (klicka på bilden)

Hälsningar Makertjej @ Stockholm Makerspace

E-post: info@makertjej.se
Webb: www.makertjej.se
Nyhetsbrev

Facebook (sida), (Fb-grupp Sthlm), (Fb-grupp Sverige)
Twitter: @makertjej
Instagram: @makertjej
Youtube

Slack (projekt)
Github (kod)
Tinkercad (3d-modellering)
Youmagine (3d-modeller)