Stockholm Makerspace – the movie

Har du nyligen sett inspelningar på gång på Stockholm Makerspace? Idag släpper vi fram filmen som gjordes av en grupp duktiga studenter: Stockholm Makerspace – the movie!

Stort tack till ordförande Caroline Dahl och film crew: Carina Carrigan, Emma Larsryd, Ludvig Lundquist, Aleksandar Milenkovic, Saga Norberg.

Musik: A. A Aalto – Focus

Nyhetsbrev Januari 2019

Hej!

I korthet:

 • Kommande: Fyll i enkät för info-filmer om Makerspace, Inaktiva medlemslådar och omärkt material rensas, Årsmöte 2019, Vill du bli laserkursledare?, Resin-3Dprinter på väg, Brodyrmaskin, USB-efterlysning, finansiell hjälp med ditt projekt på spacet (Vinnova).
 • Info: Nyckelutlämningar, Kurser, Sophantering, MakerAdmin
 • Hänt: Makers of Sweden, ArkDes Pepparkakshustävling, Ny elektronik, Glöggkväll, Fixarkväll, 1.2 ton trä, 200 personer gick kurs i höst, vårt MakerAdmin testas nationellt

Det senaste året har föreningen sett en stadig ökning i antalet aktiva labbmedlemmar vilket vi välkomnar och tycker är väldigt roligt. Det har dessutom skapat en ekonomisk stabilitet som föreningen tidigare saknat.

Vår förening bygger på att vi hjälps åt och driver Stockholm Makerspace tillsammans. Hur kan man hjälpa till? Det finns massor av sätt! Delta på städdagar, håll workshop i ditt favoritämne, donera en peng i webbshoppen, lämna arbetsplatsen städad efter dig, märk upp verktyg, besvara nya nyfikna medlemmars frågor i Facebook-forumet, hjälp till med såna här utskick, bli frontendaren till vårt IT-system, gå ut med en full soppåse, betala för köpt material i webbshoppen, bjud in bra folk som du känner till Makerspace, tipsa din arbetsplats om att ni kan göra studiebesök på Stockholm Makerspace, filma när du använder en maskin och lägg ut hjälpvideon online (och länka på wikin), köp flera labbmånader åt gången (så slipper vi uppdatera systemet flera ggr och du slipper bli utelåst om du råkar missa betala in i tid), bär iväg omarkerat material som lämnats framme till Lost&Found-lådan i korridoren, lyft din kärlek till ett rum genom att bli rumsansvarig, et.c. et.c.

Du kan även bli del av styrelsen! Till våren är det dags för vårt årsmöte, och i samband med det väljs en ny styrelse. Så om du känner att du vill engagera dig i att driva Sveriges största crowd-fundade maskinpark så kan du snart få möjligheten. Har du frågor om vad det innebär att sitta i styrelsen, skicka dem till info@makerspace.se eller prata med någon av oss i styrelsen. Vi finns alltid på plats under LabbSnack första tisdagen i månaden, alternativt haffa någon av oss i korridoren.

Många frågar hur Makerspace funkar. Vi medlemmar gör vårt bästa för att svara, men visst vore det bra om den infon kunde nå alla snabbare? Nu har vi ett gäng studenter från Södertörn som kommer hjälpa oss med att ta fram ordentlig kommunikation! Vi är så glada över detta. De har satt samman en liten enkät för att få reda på mer om oss medlemmar, ta en minut och hjälp dem hjälpa oss:
ENKÄT:

Fyll i ENKÄT här!

Du har väl inte missat att du numera har din alldeles egen medlemssida? Där kan du få reda på ditt medlemsnummer, labbaccess et.c. Kolla medlem.makerspace.seOBS: Inom några månader kommer medlemssidan vara enda möjligheten att förlänga labbaccess och medlemskap, läs mer om det nedan.

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande & Vice ordförande i Stockholm Makerspace


Utrensning av labblådor och omärkt material

Styrelsen har gått igenom alla labblådor och projektförvaringen i lokalen. Det var omkring 50 lådor som tillhör medlemmar som inte längre har ett aktivtlabbmedlemskap, dessa har kontaktats. Det har även de medlemmar som vi bedömt tar upp mer plats än vad reglerna tillåter. De kommande veckorna kommer det förmodligen att finnas nya platser för nytillkomna labbmedlemmar.

Dock hittades ett 15-tal objekt som saknade korrekt märkning. Dessa objekt sorterades ut och har nu flyttats till syrummet i väntan på att rätt ägare hämtar eller märker upp objekten. Du kan se de utplockade objekten här. Ta hand om objekten senast den 5 februari, efter det tillfaller de föreningen.

Styrelsen.

PS- Det finns en ny mall du kan använda för att skapa en skylt/namnlapp till din labblåda! Hitta den på wiki:n: wiki.makerspace.se


Administrationssystem

Vi kommer snart byta ut butiken där man köper medlemskap och material mot en egenutveckalde lösning. Den nya butiken har utvecklats under snart ett år, framförallt av hjältarna Aron och Anders. Bytet kommer ske inom kort då vår nuvarande butikslösning lägger ner verksamheten under april. I den nya butiken sker betalning med betalkort via tjänsteleverantören Stripe, vi på Stockholm Makerspace får inte direkt tillgång till dina betalkortsuppgifter.

Du kan redan i dagsläget använda den nya butiken om du loggar in på medlemssidorna:
Medlemssidorna: medlem.makerspace.se
Din inloggning: ditt mejladress
Om du byter e-postadress måste du höra av dig till styrelsen på info@makerspace.se för att uppdatera e-postadressen, annars kommer du inte kunna förnya ditt medlemskap.

OBS: När du använder medlemsbutiken kommer alla medlemskap du köper tillfalla den inloggade personen. Ska du köpa till någon annan krävs att denna personen loggar in på sitt konto åt dig.


Crowdfunding av Brodyrmaskin

En brodyrmaskin gör det möjligt att märka textilier på ett mer permanent sätt än tryck. En sån maskin har efterfrågats, och vi tror att många som gått Transferkursen kommer uppskatta möjligheten att brodera coola tryck, snarare än att smälta fast plast över t-shirt och keps. Nu har vi äntligen fått en chans att köpa en brodyrmaskin för ett högst rimligt pris.

Därför har vi nu bestämt oss för att omedelbart sätta igång och crowdfunda denna maskin. 45000kr kostar den totalt med alla tillbehör, inklusive ett fullt sortiment brodyrtråd och annat förbrukningsmaterial. Det är ett jättebra pris, den är inte mycket använd och bara maskinen kostade över 90000kr när den var ny.

Crowdfundingen hanteras av Erik Cederberg, så ni bidrar genom att Swisha honom (070-5661884) och i meddelandet skriver ni ”Brodyrmaskin Makerspace”. Hur det går med insamlingen kan ni se i denna tråd i medlemsgruppen på FB. I skrivande stund är vi mer än halvvägs!

Modellen är en Brother PR-650, sex färger, sex nålar, automatisk trådklipp, upp till tusen stygn i minuten och upp till 300x200mm brodyryta. Den har en stor touchskärm och filerna laddas in via USB. Maskinen vi möjlighet att köpa kommer med en hel hög olika brodyrramar och är dessutom utrustad med extra tillbehör för att brodera kepsar.

Denna serie maskiner är klockrena för ett Makerspace då dom är tänkta för avancerat hemmabruk snarare än brodyrföretag, och därmed är relativt lättanvända. Dessutom så har Luleå Makerspace en exakt likadan, så det finns möjlighet att utbyta erfarenheter där.

Styrelsen, Stockholm Makerspace


Vill du lösa ett vardagsproblem och få råd att bygga prototyp på spacet?

Vinnova har släppt utlysningen ”digitala hjälpmedel i vardagen”, och vi välkomnar projekt som görs på Stockholm Makerspace. Har du en idé kring en smart elektronisk lösning på ett problem i vardagen, som du tror att du skulle kunna bygga på Stockholm Makerspace? Mejla i så fall ordforande@makerspace.se.


Kurser och workshops

Sedan i september så har hela 200 medlemmar lärt sig svets, Illustrator, Raspberry Pi, transfertryck, 3D-virkning och laserskärning! Tillsammans har vi skapat en helt otrolig teknisk folkbildningsrörelse. Shout-out till de fantastiska workshop-volontärer som gjort det möjligt sedan september:
Mecki Granberg, Ludvig Ström, Mark Markin, Erik Cederberg, Erasmus Cedernaes, Theeo Paakki, Anna Nordström, Andreas Lundquist, Jessica Nayes och Alvar Jansson!

Vill du också lära ut något du kan på spacet? Kontakta styrelsen på info@makerspace.se Se även Workshop-sidan på wiki:n, https://wiki.makerspace.se/Workshops, för mer information om hur det funkar.

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälnings avgifterna används till att täcka kostnader för material och allt eventuellt överskott används för att utveckla verksamheten. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook och i kalendariet. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, och dom har en tendens att bli fullbokade fort, så håll utkik!


Efterlysning!

Har du sett saknade USB-minnet med ”#HASSE” på? Det är djupt saknat.Hittat? Maila styrelsen på info@makerspace.se.


Bilder: Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes

Helgen 17-18e november hade vi finbesök från vår riksorganisation Makers of Sweden. Caroline, Erik, Johan och Sofie var med från Stockholm Makerspace styrelse. Deltog gjorde även Linköping, Sundsvall & Lidköpings Makerspaces, Göteborgs Mikrofabriken och några till.

Efter en händelserik helg så blev Erik, Johan, Noah och Caroline invalda in i nya styrelsen, en ny hemsida är på gång, Lidköpings Makerspace driver detta projekt, och Caroline och Mikrofabriken (GBGs Makerspace) planerar att kartlägga nationella möjligheter och resurser under året.

Till sist så har vårt alldeles egna IT-system sjösatts nationellt! Inte mindre än tre Makerspaces runtom i Sverige testar Makeradmin just nu. Vi är stolta så det förslår.

Den 25e november lämnade vi in två fulländade pepparkakshus till årets ArkDes-pepparkakshustävling. Vi kom med hjärtat i halsgropen, 10 minuter innan stängning. Tyvärr är Stockholm proppfullt av pepparkaks-arkitekter så vi vann inte men har fått blodad tand. Bilder ovan, Bidrag A och Bidrag B.

Den 11e december begav vi oss tillsammans till ArkDes och kollade in utställningen, limmade på ett fallet Kaknästorn och åt middag på Vapiano efteråt.

Den 12e december städades och organiserades elektronikhörnan under ett kvällspass. Massor av saker kom på plats, riktigt bra jobbat!

Den 14 december var nya och gamla medlemmar på plats på Julpyssel & Glöggkväll och drack glögg och åt lussebullar och skumtomtar. Dessutom fick vi ett gäng nya labbmedlemmar genom nyckelutlämningen precis innan.

Den 28 december körde vi en fixarkväll där vi städade ur spacet ordentligt inför det nya året och åt middag tillsammans.Vi är våra medlemmar!

Vi hyllar våra medlemmar som tog emot ca 1,2 TON plywood & MDF! Det var en väldigt smidig leverans, helt inburen av medlemmar på plats, som även fixade så att allting fick plats i hyllorna! Jättebra och stort tack från oss alla!

Stockholm Makerspace är bara så bra som vi gör det till. Kom ihåg att ingen får betalt på Makerspace (förutom lite basic städhjälp) och att det upp till oss alla att se till att vi ha en funktionell och välkomnande plats för alla makers.

Hur kan du själv bli mer engagerad?

 • Märka upp maskiner och förvaring (vi har en märkmaskin i workshoprummet).
 • Utveckla wiki:n (lättare än du tror!). Dokumentera maskiner, gör instruktionsfilmer, lägg upp bilder på inspirationsprojekt, osv.
 • Hjälpa till med större städningar, ta ut sopporna, få ordning på material som har blivit mer av en hög, våga kasta material som inte längre är användbar.
 • Behöver du en budget för att fixa något bättre i ett rum? Fråga styrelsen om det finns pengar till det!
 • Leda en workshop eller projekt kväll.

Hur kastar man sopor?En studie i foton av Mark Markin. Tack Mark!
Se serien större!


Summering av Styrelsemötet 2018-12-07 och 2019-01-09

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

 • Generellt
  1. InstruktionsfilmerSaknar du instruktionsfilmer på wiki:n? Filma när du använder en maskin och lägg upp online, alternativt fnula på manus och kontakta Styrelsen (info@makerspace.se) för att komma i kontakt med filmteam
  2. Problem med kvittonVäntar du på att få pengar för kvitton du skickat till oss? Vi har märkt att ekonomi@makerspace.se-kontot har haft problem. Om du inte fått betalt så mejla om ditt problem till info@makerspace.se med cc till ekonomi@makerspace.se
  3. Bokning av workshopsVi kollar på alternativ booking system för workshops, med till ex väntelista och intresseanmälan. Vet du något som är gratis/kostnadseffektivt och funkar bra, hör av dig till info@makerspace.se.
  4. TrygghetBeter någon på ett konstigt sätt som gör dig otrygg? Har någonting stulits ur din labblåda eller ifrån Makerspacet? Rapportera det direkt till någon på styrelsen och till info@makerspace.se.
  5. Sökes: Laserkursledare!Vi tränar dig, du tränar andra! Mejla ditt intresse tillinfo@makerspace.se.
 • Lägesrapporter
  1. 3D-Rummet:Det finns ett nytt skåp inne i rummet som byggs ut för en ny resin-3D skrivare. Obs använd ej skåpet för att förvara dina projekt.
  2. Förvaring:Styrelsen har från flera håll fått kommentarer om att det har varit svårt att hitta plats att jobba i workshop rummet, och vi jobbar för att det ska skall bli bättre! Tänk på att du som labbmedlem får du förvara EN (1) labblåda på Stockholm Makerspace. Den skall förvaras i hyllorna i korridoren, inte i något annat rum. Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen. Behöver du komma och hämta din labblåda? Titta i kalendariet- kom förbi på till exempel en nyckelutlämningskväll för att bli insläppt.
  3. Biolabbet:Riktlinjer kommer inom kort kring vad som är tillåtet i Biolabbet. Vänligen experimentera inte med farliga ämnen där. Har du frågor kring ditt projekt, mejla till info@makerspace.se.
  4. Elektronik:Vi har fått en till donation av många elektronik-komponenter från Mycronics. Stort tack till dem medlemmar som hjälpte till med att sortera och kasta! Vi har även en ny förvaring i taket för kabelrullar.
  5. Smideshörnan:En donerad huggkubbe är snart på plats!
  6. Städning i lokalen:
   1. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma att plocka undan efter sig! Lämnar du dina saker ute för länge så kommer de att kastas eller återfinnas i en Lost&Found-låda.
   2. Lämna alltid spacet bättre än du hittade det, så blir alla glada.
   3. Ser du att någon har glömt sitt projekt eller projektdelar ute i labbet? Flytta det till Lost and Found-lådorna. En finns bredvid handfatet i workshoprummet, en till återfinns i korridoren.
  7. Nyinköpta maskiner:Metallbandslip och flera verktyg och andra saker som folk önskade (se annonsen med bilder i Facebookgruppen från mellandagarna). Sortimentskåp (6 st), sorteringslådor inköpta till elektroniklabbet. Ca 1,2 ton plywood och MDF. Delvid crowd-fundad foto-scanner
  8. Pågående crowd-funding:Broderimaskin Brother PR-650, se detaljer iFacebook medlemsgruppen.

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Årsmöte, save the date!24/3 kl 13-17

Mer info kommer senare.

Workshops

Kurser och workshops annonseras i kalendern och på Facebook.

Är du intresserad av kurs i Beginner Amigurumi (Föreslå datum genom att mejla jcnayes@gmail.com).

Labbsnack

Labbsnack sker första tisdagskvällen i månaden. Alla medlemmar är välkomna att diskutera med Styrelsen. Se kalendariet för specifika tiden.

Kommande nyckelutlämningar

5 Februari
19 Februari
4 Mars

Info till er som redan har nycklar: Nyckeluppdatering görs manuellt av volontärer, och vi har målet att uppdatera nycklar en gång i veckan, men det kan hända att det blir mer sällan ibland. Vi kommer inte gå ut med eller veta i förväg vilken veckodag det händer, men när din nyckel uppdateras får du ett email.

Vad händer om jag precis betalat och vill gå och jobba direkt på mitt projekt?Om din nyckel inte är aktiv för närvarande, fråga inte om att bli insläppt. Var vänlig och vänta på det mejlet som säger att din nyckel har aktiverats. Labbmedlemmar påminns om att bara släppa in människor utan aktiva nycklar om du tar ansvar för dem och till exempel låta dem hämta deras labblåda eller ger dem en rundtur och visar dem hur fantastiskt Stockholm Makerspace är!

For those that already have a key: Key updates are done manually by awesome people (volunteers). Our goal is to update the keys once a week, but sometimes it will be longer between the updates. We don’t know which day of the week it will be, but when your key is updated, you will receive an email.

What if I just paid and want to go to work on my project? If your key is not currently active, don’t ask to be let into the space. Please, be patient and wait for the email that your key has been activated. Lab members are reminded only to let in people without active keys if you are taking responsibility for them and are, for example, letting them collect their lab bins or are giving them a tour and showing them how awesome the Stockholm Makerspace is!

Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

facebook.com/groups/makerspace.se
makerspace.se/medlemskap
makerspace.se/kalendarium
wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ

Nyhetsbrev November 2018

Hej!

Mörkret och kylan är åter här, men även mysljusen, bakverken och luciatågen! Styrelsen har genomfört lyckad utskärning & gravering av Annas pepparkakor i lasern. Under november blir det nämligen special-workshops i CAD och laserskäraren, med det nobla syftet att uppföra Sveriges häftigaste pepparkakshus. Dessutom kommer SVT på besök och filmar hela 4.5 minuter pepparkaksbygge. Vi söker förresten byggmaterial, känner du en bagare? Kontakta oss!

Vi fick även finbesök av Vinnova, Sveriges myndighet för innovation. Mycket coola saker på g, mer om det i kommande nyhetsbrev. Och visst vore det bra om det fanns mer instruktionsfilmer till våra maskiner? Det tycker vi också. Hör av dig om du är en fena på någon maskin. I det här utskicket får du som vanligt veta vad som hände på senaste styrelsemötet, alla kommande evenemang (glöggmingel!) och planer som vi smider.

Jag var precis på spontanvisit på Barcelonas 600 kvm MADE Makerspace. Där var alla djupt koncentrerade med att skapa cosplay-kostymer inför Manga-konventet i helgen. Såg riktigt fina outfits som kombinerade elektronik och sömnad, samt några vassare objekt som skulle ha fastnat i tullen. De har proffs-sömnad på spacet, inklusive en designer för Cirque du Soleil (!).

Ps. Du har väl inte missat att du numera har din alldeles egen medlemssida? Där kan du få reda på ditt medlemsnummer, labbaccess et.c. Kolla medlem.makerspace.se. Framöver kommer du även kunna förlänga labbaccess och medlemskap härifrån.

Med vänliga hälsningar,
Caroline
Ordförande i Stockholm Makerspace

Lasra det lyxigaste pepparkakshuset med oss!

Arkitektur- och Designmuséet, ArkDes, har rullat igång sin årliga pepparkakshus-tävling, i år med temat Lyx. Under november kör vi en eftermiddag skiss och CAD, följt av ett par laserkvällar där vi skär, bygger och utsmyckar pepparkakshusen tillsammans. Du får såklart välja om du lämnar ifrån dig mästerverket till ArkDes eller tar hem det, men vi ser gärna att du tävlar med oss för Stockholm Makerspace!

Vad: Brainstorm, googlande, skiss & CAD
När: Den 10e november kl 15 – 21. Update: Vi lasrar kvällarna 21a + 23e november.
Vem: Alla medlemmar är välkomna (länk till Facebook-event)
Hur: Ta med egen laptop om du har. Är du bagare eller känner du en bagare? Hör av dig!

Laser-datumen spikas under CAD-workshopen, men vi siktar på 21-25e nov (ArkDes-inlämning sker helgen 23-25e nov).

NOTERA: Bara vid dessa datum kommer det vara tillåtet att skära mat (pepparkaka) i laserskäraren!!! I övrigt är det totalförbjudet.

Julpyssel/Glöggkväll

Den 14 december är nya som gamla medlemmar välkomna till lokalen för att träffa andra föreningsmedlemmar. Vi bjuder på glögg och snacks!

Minglet föregås av en nyckelutlämning, så för dig som är medlem i föreningen och funderar på att skaffa ett aktivt labbmedlemskap så är det här det perfekta tillfället att hämta ut en nyckel och lära känna andra medlemmar som kanske kan hjälpa dig igång med dina projekt. Det kommer finnas mycket spännande kompetens i lokalen under kvällen!

Om det är någon som har en idé på ett enklare julpyssel vi kan göra så hör gärna av er!

Anmäl er gärna på Facebook så vi vet hur många som kommer.
Vi ses!

Styrelsen, Stockholm Makerspace

Kurser och workshops

Under oktober körde vi bland annat workshops i svets, laserskärning, amigurumi, transfertryck och Raspberry Pi. Vi hade representanter från både ELAB och Chalmers Robots Förening på besök. ELAB gav oss dessutom en låda sju-segments led-displayer!

3D-virkning! Vill du lära dig virka gosedjur eller andra föremål? Be om att få en Amigurumi-workshop på en tid som passar dig! Mejla till jcnayes@gmail.com med datumförslag – vi kör till kursmaterialet är slut! Passar utmärkt som hobby för de flesta åldrar.

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälningsavgifterna används till att täcka kostnader för material och allt eventuellt överskott används för att utveckla verksamheten. Som exempel i närtid kan nämnas inköpet av den nya vinylskäraren som helt finansierades via kurser i transfertryck.

Under kommande månaden planeras bland annat introduktionskurser till lasern, CAD och 3D-printing. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, och dom har en tendens att bli fullbokade fort, så håll utkik!

Har du någon kunskap du vill dela med dig av till övriga medlemmar genom att hålla en kurs eller workshop? Du behöver inte vara en expert på området, god vilja räcker långt! Kontakta styrelsen på info@makerspace.se. Som kursledare får du möjlighet att påverka hur överskottet från kursen används för att utveckla verksamheten. Se även Workshops sidan på wiki:n, wiki.makerspace.se/Workshops, för mer information om hur det funkar.

Summering av Styrelsemötet 2018-10-26

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

 1. Generellt
  1. InstruktionsfilmerSaknar du instruktionsfilmer på wiki:n? Skriv gärna manus och kontakta Styrelsen (info@makerspace.se) för att komma i kontakt med filmteamet!
   1. Vi planerar att göra rundvisningsfilmer i alla rum, mejla till info@makerspace.se om du vill delta!
  2. Vinnova
   1. Representanter från Sveriges innovationsmyndighet har varit på spacet och filmat lite – vi ser fram emot deras film!
   2. Vinnova släpper inom kort utlysningen “digitala hjälpmedel i vardagen”, där vi siktar på att projekt ska kunna genomföras på Stockholm Makerspace! Vi är fortsatt i kontakt med Vinnova och återkommer med fler detaljer.
  3. Makers of SwedenNågra av oss deltar på Makers of Sweden riksmöte den 17-18e november, som hålls på THINGS eventspace. (är alla välkomna att komma på möten?)
  4. Problem med kvittonVäntar du på att få pengar för kvitton du skickat till oss? Vi har märkt att ekonomi@makerspace.se-kontot har haft problem! Mejla ev problem till info@makerspace.se och cc till ekonomi@makerspace.se.
  5. Öppet husUnder Öppet Hus delade vi ut en enkät, här är några punkter från svaren
   1. 63 män och 45 kvinnor svarade.
   2. Utdrag ut kvinnors respons:
    1. De flesta hade kommit självmant till öppet hus, av eget intresse – inte som sällskap
    2. Textil och trä var av största intressena, följt av 3D-printing och laser.
    3. Många vill lära sig ny utrustning, och de flesta tyckte inte att det var viktigt att ha kvinnliga workshopledare. 33 föredrog att jobba ensamma och 16 tyckte om idén med tjejkvällar.
     1. Styrelsens erfarenhet är att alla workshops ‘för tjejer’ har varit fullbokade! Tips till våra workshopledare att använda det konceptet ibland.
     2. Styrelsen ska undersöka specifika tjejkvällar för labbmedlemmar framöver. Är du intresserad av att hjälpa till? Hör av dig till oss.
   3. Styrelsen har tagit emot besökarnas önskelista för spacet, och diskuterade några möjligheter samt svar på besökarnas frågor.
    1. Vi tar emot donation av en huggkubbe till smideshörnan.
    2. Tyvärr är vårt utrymme för begränsat för till exempel keramikstudio eller analog fotostudio.
    3. Vi utforskar möjligheten att ta in en resin 3D-skrivare.
    4. Det saknades möjligheter till rundvisning av maskiner och spacet – vi planerar att skapa rundvisningsfilmer av alla rum, som sedan kan visas online.
    5. Behöver du mer plats för att jobba på din projekt? Glöm inte att det finns många bord och stolar längs väggen i workshoprummet! Ställ ut vad du behöver!
    6. Det var flera besökare som önskade idéer till projekt. Fortsätt att dela dina projekt på medlemssidan på Facebook, eller varför inte lägga upp inspiration på wiki:n?
  6. Namnskylt till 3d-skrivareVill du printa egen namnlapp till 3D-skrivaren? Länk till filen finns numera på wiki:n!
 2. Lägesrapporter
  1. Biolabbet:Riktlinjer kommer inom kort kring vad är och inte är tillåtet i Biolabbet. Tills dess, tänk på att inte experimentera med djur, blod, explosiva material eller andra farliga ämnen. Har du frågor kring ditt projekt, mejla till info@makerspace.se.
  2. Elektronik:Vi har fått donation av många elektronik-komponenter, som redan är på spacet i flyttlådorna i elektronikhörnan. Det är några medlemmar som redan har börjat sortera! Fortsätt att sortera in i det befintlig utrymmet i elektronikhörnan, och när vi bedömer att vi har allt vi kan utnyttja, ska resten kastas/återvinnas.
  3. Städning i lokalen:
   1. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma plocka undan efter sig! Lämna alltid spacet bättre än du hittade den, så blir alla glad att skapa.
   2. Vår städare ska bli noggrannare.
   3. Ser du att någon har glömt sitt projekt eller projektdelar ute i labbet? Flytta det till Lost and Found-lådorna. En finns bredvid handfatet i workshoprummet, en till återfinns i korridoren.
  4. Nyinköpta maskiner:Vi har införskaffat en bandslip för metall och en märkmaskin (inklusive band).
  5. Sålda maskiner:Vi har sålt gamla vinylskäraren (till Uppsala Makerspace) och gamla laserskäraren.
  6. Materialinköp:Vi har beställt mer trä (till lasern). Vi har också köpt in 7st Arduino + kablar och baskitt för användning på Makerspace.

Påminnelse om hur labbnycklar funkar!

Till er som redan har nycklar: Nyckeluppdatering görs manuellt av volontärer, och vi har målet att uppdatera nycklar en gång i veckan, men det kan hända att det blir mer sällan ibland. Vi kommer inte gå ut med eller veta i förväg vilken veckodag det händer, men när din nyckel uppdateras får du ett email.
Vad händer om jag precis betalat och vill gå och jobba direkt på mitt projekt? Om din nyckel inte är aktiv för närvarande, fråga inte om att bli insläppt. Var vänlig och vänta på det mejlet som säger att din nyckel har aktiverats. Labbmedlemmar påminns om att bara släppa in människor utan aktiva nycklar om du tar ansvar för dem och till exempel låta dem hämta deras labblåda eller ger dem en rundtur och visar dem hur fantastiskt Stockholm Makerspace är!

Reminder on how lab keys work!

For those that already have a key: Key updates are done manually by awesome people (volunteers). Our goal is to update the keys once a week, but sometimes it will be longer between the updates. We don’t know which day of the week it will be, but when your key is updated, you will receive an automatic email.
What if I just paid and want to go to work on my project? If your key is not currently active, don’t ask to be let into the space. Please, be patient and wait for the email that your key has been activated. Lab members are reminded only to let in people without active keys if you are taking responsibility for them and are, for example, letting them collect their lab bins or are giving them a tour and showing them how awesome the Stockholm Makerspace is!

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Event och workshops

 • 10/11 Pepparkakshus 2018: CAD (läs mer)
 • 12/11 Laserkväll
 • 21/11 Besök på ELAB (läs mer) + Pepparkakshus 2018: Laserkväll
 • 22/11 Introduktionskurs till Laserskäraren (OBS! Fullbokad)
 • 23/11 Pepparkakshus 2018: Laserkväll
 • 25/11 Pepparkakshus 2018: Sista inlämningsdag ArkDes
 • 11/12 Introduktionskurs till Laserskäraren
 • 12/12 Laserkväll
 • 14/12 Julpyssel/Glöggkväll (Facebook-event)

Kurser annonseras även i kalendern och på Facebook, därav eventuella fullbokade kurser ovan.

Nästa labbsnack:
4/12 kl 19-20 i lunchrummet.

Nyckelutlämningar:
14 November
28 November
14 December

Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

facebook.com/groups/makerspace.se
makerspace.se/medlemskap
makerspace.se/kalendarium
wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ

Nyhetsbrev Oktober 2018

Hej!

Den här månaden är vi stolta över att lansera en alldeles ny webb-portal där du kan se dina egna Makerspace-data som medlemssnummer, personuppgifter och labbaccess-datum! Dessutom vill vi påpeka den goda uppslutningen under städdagen (med pizza till alla och ett skinande rent resultat) samt ett mycket lyckat öppet hus. Stort tack till alla medlemmar som fanns på plats och visade runt, svarade på frågor och visade egentillverkade projekt!

I månadens utskick finner du även som vanligt en summering av vårt senaste styrelsemöte, kommande evenemang och planer som vi smider. Förhoppningsvis ökar det din förståelse för hur Stockholm Makerspace funkar. Vi hoppas även att det i slutändan leder till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av Sveriges största självständiga makerspace!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Ett lyckat Öppet Hus

Onsdagen den 19 november arrangerade föreningen ett öppet hus. När dörrarna öppnades väntade nästan 70 personer på att få undersöka vår verkstad. När kvällen summerades hade vi haft besök av över 200 personer. Av dessa blev 16 personer labbmedlemmar på plats och gick hem med en aktiverad nyckel.

Ett stort tack till alla medlemmar som hjälpte till med att svara på frågor och guida besökarna på plats, utan er hade det inte gått!

Andreas Lundquist


Vem ser till att Stockholm Makerspace fungerar?

Det gör du! Det är föreningens medlemmar som ser till att Stockholm Makerspace fungerar. Det är vi som installerar, renoverar, införskaffar material, kontaktar och reser till återförsäljare, tar in offerter, bygger IT-system, hanterar GDPR, kommunicerar regler, håller koll på ekonomin och ordnar nödvändiga intro-kurser så att kunskap sprids till nya medlemmar.

Vi har inte personal, vi har utmärkta medmänniskor. De ska inte behöva städa upp efter dig. När du använder verktyg, häng tillbaka dem då du är klar, och släng material som inte kan nyttjas mer. Försök att lämna rummet i bättre skick än du fann det, och tveka inte att fråga en annan medlem om du är osäker var saker hör hemma.


Premiär för din egen medlemssida!

Nu lanserar vi den nya medlemssidan medlem.makerspace.se. Där kan du se hur länge ditt labb- och föreningsmedlemskap gäller samt de kontaktuppgifter vi har för dig i databasen. Denna sida är fortfarande under utveckling och informationen kan vara utdaterad vad gäller adress och telefonnummer. Om du tycker att det är något fel på uppgifterna så kontakta oss på info@makerspace.se. Vi vet att textkodningen blir fel i vissa webbläsare.

Vi har även gått live med en beta-version av nya webbshoppen. Om du är intresserad av att delta som testare av webbshopen kan du anmäla dig via detta Facebook-inlägg eller kanalen #makeradmin på vår Slack. All publik diskussion kring medlemssidan och nya webbshoppen sker på Slack.


Pepparkakshus 2018!

Sökes: Pepparkakshus-arkitekter och laser-entusiaster

Dags för Pepparkakshus 2018! Årets tema på ArkDes pepparkakshustävling är LYX. Makerspace har aldrig deltagit förut, så nu blir det ändring på det. Nån helg i november tar vi över laserskäraren, åsidosätter matförbudet, och bygger drömkåkar. Kom och bygg o ät godis, och börja gärna fundera på koncept redan nu. Vi återkommer med datum.

Spec: Allt byggmaterial måste vara ätbart förrutom basen (max-dimensioner 50x50cm).


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

 1. Generellt
  1. Folkuniversitetet:

   Vi provar ett par workshops i samarbete med Folkuniversitet (Beginner Amigurumi, flera kommer). Förhoppning är att nå en bredare grupp potentiella nya medlemmar!

  2. Instruktionsfilmer:

   Tycker du att det borde finnas flera instruktionsfilmer på wiki:n? Skriv gärna upp ett manus och kontakta Styrelsen (info@makerspace.se) för att komma i kontakt med filmgruppen!

  3. Labbsnack:

   Månadens LabbSnack samkördes med Sthlm TechFest. Vårt presentation gick jättebra, och 20+ personer från den stora konferensen kom på visning. Vi hade också 300+ sidvisningar av annonsen, vilket vi ser som bra marknadsföring! Flera medlemmar gav rundvisningar på spacet (tack till er!) och besökare blev medlemmar samma kväll!

 2. Lägesrapporter
  1. Ekonomi:

   Besparingar ser fortfarande bra ut. Vi utforskar sparkonto som låser in pengar men ger en bättre ränta.

  2. Social:

   AfterWork på UrbanDeli var väldigt lyckat, då 25+ kom, varav flera blev kvar till stängningsdags. Vi planerar ytterligare en AfterWork i vår, samt glögg i vinter.

  3. Öppet Hus:

   Vi håller en städdag kvällen innan och bjuder medhjälparna på middag. Vi kommer dela ut undersökningar på öppet huset med frågor kring mångfald och intressen, med mera.

  4. MakerAdmin:
   1. En enkel sida för att skriva ut en infoblad till ens labblåda är under utveckling!

   2. Vi söker betatestare till nya Webbshop som nu är live! (Anmäl intresse här eller i kanalen #makeradmin på Slack).

  5. Städning i lokalen:

   En poll i Facebook sidan lagts ut för att fråga labbmedlemar om hur dem har upplevt städningen. Resultat visade att det majoritet var väldigt nöjda. Vi på styrelsen är lite tveksamt ändå- om stolarna i workshoprummet står i vägen, till exempel, bli det ingen städning under dem, men det kan vara på grund av att det var olika personer som jobbade under sommar. Vi förväntar mer städbehov under vintertid ifrån blöta skor.

  6. Verkstad:
   1. En del saker har fixats i metallrummet, trärummet, och på lasern. Vi har köpt in mer bordsbelysning.

   2. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma plocka undan efter sig! Lämna alltid spacet bättre än du hittade den, så blir alla glad att skapa. (Och så undviker du att förlora dina saker till Lost and Found lådan eller i soporna….)

   3. Ett företag i Täby vill skänka en del elektronik. Det ska komma flyttlådor till Stockholm Makerspace som ska sorteras här.


Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Workshops och kurser

 1. 9/10

  Laserkväll

 2. 11/10

  Introduktion till transfertryck (OBS! Fullbokad)

 3. 17/10

  Introduktion till Laserskäraren (OBS! Fullbokad)

 4. 29/10

  Raspberry Pi för nybörjare (OBS! Fullbokad)

 5. 3/11

  Introduktion till Laserskäraren

 6. 12/11

  Laserkväll

Kurser annonseras även i kalendern och på Facebook, därav eventuella fullbokade kurser ovan.

Nästa labbsnack:
6/11 kl 19-20 i lunchrummet.

Nyckelutlämningar:
3 Oktober
16 Oktober
30 Oktober
14 November

Nyhetsbrev September 2018

Hej!

Tack för att du är medlem i Stockholm Makerspace. Tillsammans har vi skapat Sveriges största självständiga Makerspace. De senaste åren har vår kommunikation mest skett via Facebook, och nu gör vi ett försök med email, så att du som är nyfiken kan få reda på vad som händer på spacet!

I det här utskicket finner du en summering av vårt senaste styrelsemöte. Syftet är att öka transparensen och medvetenheten bland våra medlemmar om det arbete som sker på Makerspace. Förhoppningsvis kan det öka både insikt och engagemang, och leda till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av vår förening och gemensamma verkstad.

Du finner även en lista över kommande evenemang. Och här vill vi passa på att bjuda in dig till vårt öppna hus den 19 september (18:00 – 20:00). Det är det perfekta tillfället att möta andra människor som brinner för skapande och samtidigt ta en titt på föreningens lokaler. Det kommer vara möjligt att lösa labbmedlemskap på plats så att du kan komma in på Makerspace. Passa på att ta med dig grannen, bästa vännen, flirten, familjen och kollegan, alla är välkomna!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Kurser och workshops

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälningsavgifterna används till att täcka kostnader för material och överskottet används för att utveckla verksamheten. Som exempel i närtid kan nämnas den nya vinylskäraren som delvis finansierats via kurser i transfertryck.

Under hösten planeras bland annat introduktionskurser till laser, träsvarvning och transfertryck samt workshops om Illustrator, amigurumi och CAD. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, håll utkik!

Har du något kunskap du vill dela med dig av till övriga medlemmar genom en kurs eller workshop? Kontakta styrelsen på info@makerspace.se. Som kursledare får du möjlighet att påverka hur överskottet från kursen används för att utveckla verksamheten.


Administrationssystem

Det pågår ett mycket aktivt arbete för att förbättra våra administrativa system. Målet är att minska det manuella arbetet som krävs för uppdatering av medlemslistor och nycklar till lokalen. Detta kommer möjliggöra mer frekventa nyckeluppdateringar och nyckelutlämningar.

Som ett led i detta arbete utvecklar vi en ny webshop där du som medlem kommer behöva logga in för att köpa medlemskap och labbmånader. När du loggar in kommer du också kunna se hur länge din labbaccess gäller och vilka kontaktuppgifter vi har till dig. För inloggning används e-post för identifikation och det är därför viktigt att alla medlemmar har en uppdaterad e-postadress i medlemsdatabasen.

Medlemsadministrationssystemet MakerAdmin har en frontend byggd på React och en backend byggd i PHP(Lumen) och python. Om du är intresserad av att veta mer eller vill hjälpa till gå med i kanalen #makeradmin på vår Slack


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till info@makerspace.se!

Lägesrapporter

 1. Ekonomi: Föreningen har under 2018 genererat en bra säkerhet på bankkontot, till följd av fortsatt stabila intäkter, i första hand från labbmedlemskap. Vi diskuterade att flytta en del av sparpengarna för framtida lokal-flytt till ett sparkonto med bättre ränta.
 2. Verkstad: “Allting är i sin ordning.” Det var väldigt varmt här i somras, och numera har vi två AC apparater. Stora inköpet av ny transfertryck material är klart och material levererat och uppmärkt.
 3. IT, Webshop och Nyckelutlämnings-systemet: MakerAdmin-teamet arbetar på i god fart och gjorde ett maraton förra helgen med målet att öppna vår nya webbshop för beta testare! Vi pratade om krav till släpp (backend, spårbarhet av köp, kvittons innehåll, mejl kommunikation skickas). Webbshoppen kräver inloggning så att dina köp kopplas direkt till dig, och en mini-release av en medlemssida är planerad framöver. Där det kommer gå att se exempelvis hur länge din labbnyckel är giltig, dina egna uppgifter och medlemsnummer.
 4. Kommunikation:
  1. info@makerspace.se: Alla email besvarade. Vi jobbar hårt för att svara på alla mejl!
  2. LabbSnack: Flera prospektiva medlemmar har dykt upp och visats runt.
  3. Facebookgruppen, “Släppa in på spacet”-inlägg: Vi kommer ta bort poster från de som skriver om att bli insläppt till spacet pga inaktiv nyckel. Det nya IT-systemet (MakerAdmin) kommer möjliggöra högre frekvens på nyckelutlämningar framöver, och då kommer detta inte längre vara ett problem. Styrelsen ber om medlemmarnas fortsatta tålamod mellan nyckelutlämningar, och egen planering för att undvika dessa situationer.

Övriga frågor

 1. Mångfald på Makerspace
  1. Presentation:Harriet gav presentationen “Mångfald och innovation”, som pekade ut data kring hur man tar in information genom sinnena, hur ens perception påverkas av erfarenheter (bakgrund, kön, kunskap), och hur våra kunskaper är som ett isberg (alla har stora gömda kunskaper!). Vänligen kontakta Harriet Aurell direkt för en kopia av presentationen.
  2. “Vad kan man göra med insikten om att vi vill skapa mångfald?”
   1. Testa på kvällar:Det har skett ‘testa-på kvällar’ för både nybörjare och mer erfarna på spacet, och de var uppskattade! Styrelsen rekommenderar våra workshop/kursledare att införa en uppföljnings-träff efter workshops/kurs.
   2. Uppmuntra:Försöka bli bättre på uppmuntra allas intressen och kunskaper: Vi ska hitta och uppdatera den gamla mallen för labblådor så att alla enkelt kan skriva ut infoblad med namn och intressen direkt på våra labblådor. (Det kan vara en feature på den personliga sidan i MakerAdmin i framtiden).
   3. Workshops:Styrelsen vill få flera personer, gärna fler kvinnor, att hålla workshops/kurser/träffkvällar, ex “CAD-kvällar”. Har du lust att hålla i någonting? Det behöver inte vara organiserat. Tänker du hålla en träff kväll så kan du bara posta i facebook-gruppen “Ikväll är vi några som håller på med det här, kom förbi!”.
   4. Statistik om mångfald:Vi samlar inte data kring kön, men utifrån sannolikheten att ett medlemsnamn är manligt eller kvinnligt (ex: 77% av dem som heter Kim är män enligt SCB), så skulle vi kunna skapa en ungefärlig genus-bild över vår medlemsdatabas. Vi kommer fortsatt inte att be medlemmar att ange kön (känns lite ‘daterat’, och studier visar att det kan påverka ens självförtroende/resultat att svara på sådana frågor i testmiljö). Det noterades också att databas-statistiken inte nödvändigtvis är densamma som upplevelsen på lokalen.
 2. Folkuniversitetet:  Vi fick besök från Folkuniversitetet, och fick information om hur man organiserar studiecirklar och kulturprogram. Genom dessa är det möjligt att få mindre kostnadsersättning, boka deras lokal (om inte Makerspace passar), och få stöd med det administrativa. Styrelsen ansåg att kostnadsersättningen och möjligheten att nå nya möjliga medlemmar var intressant, men att den administrativa rapporteringen som krävs tillbaka till Folkuniversitetet innebar en börda (ex: kvitton ska samlas in, rapport fyllas i, och Studiecirkel-deltagares personnummer, namn och deltagande krävs). Upplägget för workshops är dock intressant, då Styrelsen kan se hur rapporten skulle kunna automatiseras och Folkuniversitetet hjälper till att sprida våra workshops, så det är en bra metod att introducera fler till Makerspace.
 3. Laserkurser: En av våra medlemmar har haft en jättebra första laserkurs – vi hyllar hans succe! Med så bra intro så uppmuntrar Styrelsen till fler laserkurser framöver.
 4. Instruktionsfilmer: Det är två medlemmar som uttryckt intresse att göra instruktionsfilmer för Stockholm Makerspace! Filmer kräver manus. Styrelsen vill hitta engagerade manusskrivaren till ett första film-projekt: en ‘reklamfilm’ om “Vad är Stockholm Makerspace?”. Vill du vara med och skriva/delta? Mejla gärna info@makerspace.se.
 5. Finansiering: Vi ska undersöka var vi kan söka pengar från (fonder, anslag osv) till Stockholm Makerspace. Har du erfarenhet eller tips? Mejla gärna ordforande@makerspace.se.
 6. Städning: Vi lägger ut en hel del pengar på städning på måndagar, hur har det gått egentligen? Vi ska lägga upp en poll i facebook-gruppen för att samla labbmedlemmars kommentarer. (Nu utlagd till undersökningen)

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Makerspace Afterwork, 6 september
Urban Deli, Sveavägen.

Öppethus, 19 september
Ta med intresserade familjemedlemmar, vänner och kollegor!

Nyckelutlämningar:
6 september
19 september (under Öppethuset)
3 oktober

Datum kommer spikas framöver:
Labbmedlemsmöte


Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

Facebook facebook.com/groups/makerspace.se
Info om medlemskap makerspace.se/medlemskap
Kalendariet makerspace.se/kalendarium
Allmän Q&A wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ