Limor Fried blir ’Entrepreneur of the Year’!

Har ni koll på stentuffa Limor Fried, tjejen bakom D.I.Y kit-företaget Adafruit Industries? Fried skissade på sitt företag Adafruit 2005 medan hon tog sin Masters i datavetenskap på MIT. Hon blev nyligen utsedd till ’Entrepreneur of the Year’ av tunga tidskriften Entrepreneur och basar idag över Adafruit Industries med 35 anställda på sitt HQ i New York. Förra året sålde företaget kits för c:a 70 miljoner kronor, men den siffran ökar ständigt. Fried tror att företaget kan växa flera gånger om det kommande året, och Adafruit är ett riktigt spännande exempel på en affärsmodell som trivs och frodas i Open Source-eran (se video-intervju med Fried kring dessa tankar HÄR). Det är också för affärsmodellen snarare än omsättningssiffror som Adafruit uppmärksammats de senaste åren. I artikeln konstateras bredden i Adafruits erbjudande:

”…everyone is invited to the DIY party, from elementary-school students building robotic arms to grandmothers sewing jackets with working LED movie display…”

Massachussets Institute of Technology var för övrigt tidigt var med i matchen och integrerade ’Fab Labs’ som del av undervisningen på Neil Gerchenfelds legendariska kurs ”How to Make almost anything”, se Gerchenfelds TED talk från 2006 om detta som även ger bakgrunden till tankarna på ’The Internet of Things’ ).

Har inte koll på om Fried gick just Gerchenfelds kurs, men att ha varit omgiven av applicerad, kreativ teknik måste självklart ha influerat henne. Hon säger själv i en artikel att det hela började med att hon mixtrade med olika byggen på skolan och fick snart förfrågningar om hon inte kunde sälja färdiga kits, en fråga som hon först avfärdade…Efter ett tag kom hon på andra tankar och använde en del av pengarna hennes föräldrar avsatt till utbildning till att köpa in komponenter och packa om till kits. Ett postkontor i närheten av hennes studentrum började skicka ut kiten, och hon behövde snart därefter anställa kompisar för att hjälpa till med hanteringen. Idag skickar företaget iväg mer än 500 paket varje dag.

ff_adafruit_fFried prydde omslaget på WIRED (då under D.I.Y-frälsta Chris Anderson med chefredaktör):

wiredlimorHär kan du läsa WIRED intervjun med Limor Fried

Beställ ditt eget Kit här – Länk till Adafruit

Den mesta av faktan i denna bloggpost kommer från denna intervju med Limor Fried i tidskriften Entrepreneur

PS. Googlade ’How to Make anything’ och såg exempelvis detta studentprojekt som morgontrötta personer som jag skulle behöva, det heter ’How to Wake almost anything…”

Text: Filippa Malmegård

Håll koll på ’Shapeways’ 2013!

Coolast just nu? Under hösten har vår stora ’crush’ handlat om Shapeways. I klippen nedan kan du höra New Yorks borgmästare Michael Bloomberg beskriva Shapeways brilljanta ”3D-printningsaffärsidé” och se honom, sida vid sida med Shapeways VD Peter Weijmarshausen klippa bandet till deras nya Shapeways Factory of the Future – såklart med en 3D-printad sax!

Bloomberg at ShapewaysDen 3D-printade Shapeways-saxen:

3D-printed scissors - Bloomberg at Shapeways

Läs mer om denna spännande händelse här på Shapeways hemsida

Här är Shapeways egna underbara film som beskriver företaget och vad som driver dem – OBS! Varning för gåshud!

Läs mer om Shapeways i en artikel i Mashable – här!

Text: Filippa Malmegård – Bilder från Shapeways hemsida

God Jul önskar Stockholm Makerspace

STOCKHOLM MAKERSPACEGod Jul önskar vi alla Makerspace-backers och Makerspace-intresserade! Under Funded by Me kampanjens gång gjorde vi TACK-kort på vår Facebook-sida och som vi även sammanställt nedan. Korten visar vägen till resultatet, med 133% av vårt mål nått! Hoppas ingen är glömd! Så snart vi får ut komplett lista med rätt namn & företag så återkommer vi med info ang. de belöningar som utlovats i kampanjen. De backers som dök upp på träffen den 19:e fick där finfina dekalark med Makerspace-stickers!

Till er andra generösa Makerspace-backers hoppas kunna återkomma med ett än tydligare TACK men tills dess hoppas vi att ni med oss gläds åt ”återblicken” genom dessa bilder – GOD JUL!

Stockholm Makerspace - TACK

Stockholm Makerspace - TACK

Stockholm Makerspace - TACK

Stockholm Makerspace - TACK

Stockholm Makerspace - TACK

Stockholm Makerspace - TACK/Filippa Malmegård

Liten rapport från mötet den 19:e dec

Den 18 december avslutades vår kampanj på Funded by Me med ett härligt resultat! Vi lyckades samla in 133% av vårt mål (satt till 80000). Vad som kändes särskilt kul var att basen av backers också blev så stor, hela 141st (hela listan med backers finns här). Kampanjen blev en härlig resa, kantad av nya möten och nytt stöd för tankarna kring att det behövs ett Makerspace i Stockholm. Vi blev garanterade backning från .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) som har ett slags joint funding venture med Funded by Me (om 50% av målet insamlas så täcker garantin kvarvarande del upp till målet givet att visa kriterier uppfylls). Då vi med råge klarade oss över 100% kommer vi inte få några pengar från .SE, men det kändes likväl härligt att få stöd därifrån. Under kampanjens gång blev det också klart att vi fick ett anslag från Vinnova à 75000kr, läs mer om det här.

Såsom annonserats här på bloggen (samt via mail & på via vår Facebook-sida) så bjöd vi den 19:e in alla Makerspace-intresserade att komma förbi The Hub Stockholm, där vi arrangerade en meetup. Trots kort framförhållning och trots att träffen hölls under ett av årets mest späckade veckor, så dök uppemot 50 personer upp – riktigt kul! För er som missade träffen har vi nedan sammanställt lite info om vad vi gjorde och vad som avhandlades:

19.00-19.30. Närmare 50 personer dykte upp, registrerade sig, fick dekalark och minglade med lite glögg, vin och tilltugg.

19:30 Axel Svensson (som är ordförande) hälsade alla välkomna till kvällens firande, tackade för allas bidrag och överlämnade ordet till Gabriella från The Hub varpå Gabriella berättade kort om The Hub.

Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace19:35-20:00 Axel samlade övriga närvarande från Stockholm Makerspace styrelse: Filippa Malmegård, Erik Cederberg, Lars Sjögreen, Noah Christianson & Daniel Sjöstrand som presenterade sig kort vad alla sysslar med och har för intressen. I övrigt presenterades kortfattat för följande:

Resultatet frånFunded by Me-kampanjen. 96.879 kr (totalt 106.400kr minus avgifter FundedByMe 6% och PayPal ca 3%). Dessa pengar kommer vi sannolikt att behöva använda uteslutande till hyresgaranti/hyra för det första halvåret. Vår budget har vi satt till 15.000kr/månader för lokalhyra, det ska täckas av löpande labbavgifter från medlemmar under året.

Sponsring från Vinnova. 75.000kr har vi fått som vi kan använda till maskiner och annat (men inte hyra och löpande kostnader). Motprestationen består i att leverera tre föreläsningar allmänhet om hur ett Makerspace fungerar. Läs mer om vårt anslag här

Status på lokaljakt. Axel och Daniel arbetar mest med detta och följer upp alla tips som kommer in via mail/forum/Facebook m.m. De har satt sig in i saker som försäkring, kontrakt, villkor m.m. Styrelsen har besökt ca 10 lokaler på plats hittills. Det är många parametrar som behöver stämma och det är inte alla hyresvärdar som accepterar en nystartad ideell förening. Vi har börjat prata med Stockholm Stad som försöker hjälpa till att leta lokal. Målet är att ha en lokal i januari/februari eller senast mars.

Redogörelsen följdes av en öppen frågestund där nyfikna nya medlemmar och andra som dykt upp fick möjlighet att ställa frågor och komma med input.

Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace20:00-20:30 Alla medlemmar presenterade sig spontant och kort med en ”30-sekunderspresentation”. En blandad skara med bland annat: mjukvaruutvecklare, grafiker, arkitekter, läkare, industridesigners, studenter, forskare, ingenjörer

SONY DSC

Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace 20:30-21:00 Mingel

Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace

Stockholm MakerspaceEfter kl.21 fortsatte ett gäng till eftersnack på Restaurang Grodan på Grev Turegatan. Samtalsämnena var härligt mixade, några diskussioner som snappades avhandlade följande: Hur smarta är egentligen valar? Hur bygger man en egen Iron Man dräkt? Hur smart är Internet? Så småningom avrundades kvällen och samtalen, och vi vandrade, inspirerade hemåt!

Tack till Gabriella & The Hub & alla ni som kom förbi!

Vi ser fram emot många nya möten och samtal 2013 – GOD JUL!

Text & Bild: Filippa Malmegård