Hoppa till innehåll

Limor Fried blir ’Entrepreneur of the Year’!

Har ni koll på stentuffa Limor Fried, tjejen bakom D.I.Y kit-företaget Adafruit Industries? Fried skissade på sitt företag Adafruit 2005 medan hon tog sin Masters i datavetenskap på MIT. Hon blev nyligen utsedd till ’Entrepreneur of the Year’ av tunga tidskriften Entrepreneur och basar idag över Adafruit Industries med 35 anställda på sitt HQ i New York. Förra året sålde företaget kits för c:a 70 miljoner kronor, men den siffran ökar ständigt. Fried tror att företaget kan växa flera gånger om det kommande året, och Adafruit är ett riktigt spännande exempel på en affärsmodell som trivs och frodas i Open Source-eran (se video-intervju med Fried kring dessa tankar HÄR). Det är också för affärsmodellen snarare än omsättningssiffror som Adafruit uppmärksammats de senaste åren. I artikeln konstateras bredden i Adafruits erbjudande:

”…everyone is invited to the DIY party, from elementary-school students building robotic arms to grandmothers sewing jackets with working LED movie display…”

Massachussets Institute of Technology var för övrigt tidigt var med i matchen och integrerade ’Fab Labs’ som del av undervisningen på Neil Gerchenfelds legendariska kurs ”How to Make almost anything”, se Gerchenfelds TED talk från 2006 om detta som även ger bakgrunden till tankarna på ’The Internet of Things’ ).

Har inte koll på om Fried gick just Gerchenfelds kurs, men att ha varit omgiven av applicerad, kreativ teknik måste självklart ha influerat henne. Hon säger själv i en artikel att det hela började med att hon mixtrade med olika byggen på skolan och fick snart förfrågningar om hon inte kunde sälja färdiga kits, en fråga som hon först avfärdade…Efter ett tag kom hon på andra tankar och använde en del av pengarna hennes föräldrar avsatt till utbildning till att köpa in komponenter och packa om till kits. Ett postkontor i närheten av hennes studentrum började skicka ut kiten, och hon behövde snart därefter anställa kompisar för att hjälpa till med hanteringen. Idag skickar företaget iväg mer än 500 paket varje dag.

ff_adafruit_fFried prydde omslaget på WIRED (då under D.I.Y-frälsta Chris Anderson med chefredaktör):

wiredlimorHär kan du läsa WIRED intervjun med Limor Fried

Beställ ditt eget Kit här – Länk till Adafruit

Den mesta av faktan i denna bloggpost kommer från denna intervju med Limor Fried i tidskriften Entrepreneur

PS. Googlade ’How to Make anything’ och såg exempelvis detta studentprojekt som morgontrötta personer som jag skulle behöva, det heter ’How to Wake almost anything…”

Text: Filippa Malmegård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *