Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev Januari 2019

Hej!

I korthet:

 • Kommande: Fyll i enkät för info-filmer om Makerspace, Inaktiva medlemslådar och omärkt material rensas, Årsmöte 2019, Vill du bli laserkursledare?, Resin-3Dprinter på väg, Brodyrmaskin, USB-efterlysning, finansiell hjälp med ditt projekt på spacet (Vinnova).
 • Info: Nyckelutlämningar, Kurser, Sophantering, MakerAdmin
 • Hänt: Makers of Sweden, ArkDes Pepparkakshustävling, Ny elektronik, Glöggkväll, Fixarkväll, 1.2 ton trä, 200 personer gick kurs i höst, vårt MakerAdmin testas nationellt

Det senaste året har föreningen sett en stadig ökning i antalet aktiva labbmedlemmar vilket vi välkomnar och tycker är väldigt roligt. Det har dessutom skapat en ekonomisk stabilitet som föreningen tidigare saknat.

Vår förening bygger på att vi hjälps åt och driver Stockholm Makerspace tillsammans. Hur kan man hjälpa till? Det finns massor av sätt! Delta på städdagar, håll workshop i ditt favoritämne, donera en peng i webbshoppen, lämna arbetsplatsen städad efter dig, märk upp verktyg, besvara nya nyfikna medlemmars frågor i Facebook-forumet, hjälp till med såna här utskick, bli frontendaren till vårt IT-system, gå ut med en full soppåse, betala för köpt material i webbshoppen, bjud in bra folk som du känner till Makerspace, tipsa din arbetsplats om att ni kan göra studiebesök på Stockholm Makerspace, filma när du använder en maskin och lägg ut hjälpvideon online (och länka på wikin), köp flera labbmånader åt gången (så slipper vi uppdatera systemet flera ggr och du slipper bli utelåst om du råkar missa betala in i tid), bär iväg omarkerat material som lämnats framme till Lost&Found-lådan i korridoren, lyft din kärlek till ett rum genom att bli rumsansvarig, et.c. et.c.

Du kan även bli del av styrelsen! Till våren är det dags för vårt årsmöte, och i samband med det väljs en ny styrelse. Så om du känner att du vill engagera dig i att driva Sveriges största crowd-fundade maskinpark så kan du snart få möjligheten. Har du frågor om vad det innebär att sitta i styrelsen, skicka dem till [email protected] eller prata med någon av oss i styrelsen. Vi finns alltid på plats under LabbSnack första tisdagen i månaden, alternativt haffa någon av oss i korridoren.

Många frågar hur Makerspace funkar. Vi medlemmar gör vårt bästa för att svara, men visst vore det bra om den infon kunde nå alla snabbare? Nu har vi ett gäng studenter från Södertörn som kommer hjälpa oss med att ta fram ordentlig kommunikation! Vi är så glada över detta. De har satt samman en liten enkät för att få reda på mer om oss medlemmar, ta en minut och hjälp dem hjälpa oss:
ENKÄT:

Fyll i ENKÄT här!

Du har väl inte missat att du numera har din alldeles egen medlemssida? Där kan du få reda på ditt medlemsnummer, labbaccess et.c. Kolla medlem.makerspace.seOBS: Inom några månader kommer medlemssidan vara enda möjligheten att förlänga labbaccess och medlemskap, läs mer om det nedan.

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande & Vice ordförande i Stockholm Makerspace


Utrensning av labblådor och omärkt material

Styrelsen har gått igenom alla labblådor och projektförvaringen i lokalen. Det var omkring 50 lådor som tillhör medlemmar som inte längre har ett aktivtlabbmedlemskap, dessa har kontaktats. Det har även de medlemmar som vi bedömt tar upp mer plats än vad reglerna tillåter. De kommande veckorna kommer det förmodligen att finnas nya platser för nytillkomna labbmedlemmar.

Dock hittades ett 15-tal objekt som saknade korrekt märkning. Dessa objekt sorterades ut och har nu flyttats till syrummet i väntan på att rätt ägare hämtar eller märker upp objekten. Du kan se de utplockade objekten här. Ta hand om objekten senast den 5 februari, efter det tillfaller de föreningen.

Styrelsen.

PS- Det finns en ny mall du kan använda för att skapa en skylt/namnlapp till din labblåda! Hitta den på wiki:n: wiki.makerspace.se


Administrationssystem

Vi kommer snart byta ut butiken där man köper medlemskap och material mot en egenutveckalde lösning. Den nya butiken har utvecklats under snart ett år, framförallt av hjältarna Aron och Anders. Bytet kommer ske inom kort då vår nuvarande butikslösning lägger ner verksamheten under april. I den nya butiken sker betalning med betalkort via tjänsteleverantören Stripe, vi på Stockholm Makerspace får inte direkt tillgång till dina betalkortsuppgifter.

Du kan redan i dagsläget använda den nya butiken om du loggar in på medlemssidorna:
Medlemssidorna: medlem.makerspace.se
Din inloggning: ditt mejladress
Om du byter e-postadress måste du höra av dig till styrelsen på [email protected] för att uppdatera e-postadressen, annars kommer du inte kunna förnya ditt medlemskap.

OBS: När du använder medlemsbutiken kommer alla medlemskap du köper tillfalla den inloggade personen. Ska du köpa till någon annan krävs att denna personen loggar in på sitt konto åt dig.


Crowdfunding av Brodyrmaskin

En brodyrmaskin gör det möjligt att märka textilier på ett mer permanent sätt än tryck. En sån maskin har efterfrågats, och vi tror att många som gått Transferkursen kommer uppskatta möjligheten att brodera coola tryck, snarare än att smälta fast plast över t-shirt och keps. Nu har vi äntligen fått en chans att köpa en brodyrmaskin för ett högst rimligt pris.

Därför har vi nu bestämt oss för att omedelbart sätta igång och crowdfunda denna maskin. 45000kr kostar den totalt med alla tillbehör, inklusive ett fullt sortiment brodyrtråd och annat förbrukningsmaterial. Det är ett jättebra pris, den är inte mycket använd och bara maskinen kostade över 90000kr när den var ny.

Crowdfundingen hanteras av Erik Cederberg, så ni bidrar genom att Swisha honom (070-5661884) och i meddelandet skriver ni ”Brodyrmaskin Makerspace”. Hur det går med insamlingen kan ni se i denna tråd i medlemsgruppen på FB. I skrivande stund är vi mer än halvvägs!

Modellen är en Brother PR-650, sex färger, sex nålar, automatisk trådklipp, upp till tusen stygn i minuten och upp till 300x200mm brodyryta. Den har en stor touchskärm och filerna laddas in via USB. Maskinen vi möjlighet att köpa kommer med en hel hög olika brodyrramar och är dessutom utrustad med extra tillbehör för att brodera kepsar.

Denna serie maskiner är klockrena för ett Makerspace då dom är tänkta för avancerat hemmabruk snarare än brodyrföretag, och därmed är relativt lättanvända. Dessutom så har Luleå Makerspace en exakt likadan, så det finns möjlighet att utbyta erfarenheter där.

Styrelsen, Stockholm Makerspace


Vill du lösa ett vardagsproblem och få råd att bygga prototyp på spacet?

Vinnova har släppt utlysningen ”digitala hjälpmedel i vardagen”, och vi välkomnar projekt som görs på Stockholm Makerspace. Har du en idé kring en smart elektronisk lösning på ett problem i vardagen, som du tror att du skulle kunna bygga på Stockholm Makerspace? Mejla i så fall [email protected].


Kurser och workshops

Sedan i september så har hela 200 medlemmar lärt sig svets, Illustrator, Raspberry Pi, transfertryck, 3D-virkning och laserskärning! Tillsammans har vi skapat en helt otrolig teknisk folkbildningsrörelse. Shout-out till de fantastiska workshop-volontärer som gjort det möjligt sedan september:
Mecki Granberg, Ludvig Ström, Mark Markin, Erik Cederberg, Erasmus Cedernaes, Theeo Paakki, Anna Nordström, Andreas Lundquist, Jessica Nayes och Alvar Jansson!

Vill du också lära ut något du kan på spacet? Kontakta styrelsen på [email protected] Se även Workshop-sidan på wiki:n, https://wiki.makerspace.se/Workshops, för mer information om hur det funkar.

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälnings avgifterna används till att täcka kostnader för material och allt eventuellt överskott används för att utveckla verksamheten. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook och i kalendariet. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, och dom har en tendens att bli fullbokade fort, så håll utkik!


Efterlysning!

Har du sett saknade USB-minnet med ”#HASSE” på? Det är djupt saknat.Hittat? Maila styrelsen på [email protected].


Bilder: Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes

Helgen 17-18e november hade vi finbesök från vår riksorganisation Makers of Sweden. Caroline, Erik, Johan och Sofie var med från Stockholm Makerspace styrelse. Deltog gjorde även Linköping, Sundsvall & Lidköpings Makerspaces, Göteborgs Mikrofabriken och några till.

Efter en händelserik helg så blev Erik, Johan, Noah och Caroline invalda in i nya styrelsen, en ny hemsida är på gång, Lidköpings Makerspace driver detta projekt, och Caroline och Mikrofabriken (GBGs Makerspace) planerar att kartlägga nationella möjligheter och resurser under året.

Till sist så har vårt alldeles egna IT-system sjösatts nationellt! Inte mindre än tre Makerspaces runtom i Sverige testar Makeradmin just nu. Vi är stolta så det förslår.

Den 25e november lämnade vi in två fulländade pepparkakshus till årets ArkDes-pepparkakshustävling. Vi kom med hjärtat i halsgropen, 10 minuter innan stängning. Tyvärr är Stockholm proppfullt av pepparkaks-arkitekter så vi vann inte men har fått blodad tand. Bilder ovan, Bidrag A och Bidrag B.

Den 11e december begav vi oss tillsammans till ArkDes och kollade in utställningen, limmade på ett fallet Kaknästorn och åt middag på Vapiano efteråt.

Den 12e december städades och organiserades elektronikhörnan under ett kvällspass. Massor av saker kom på plats, riktigt bra jobbat!

Den 14 december var nya och gamla medlemmar på plats på Julpyssel & Glöggkväll och drack glögg och åt lussebullar och skumtomtar. Dessutom fick vi ett gäng nya labbmedlemmar genom nyckelutlämningen precis innan.

Den 28 december körde vi en fixarkväll där vi städade ur spacet ordentligt inför det nya året och åt middag tillsammans.Vi är våra medlemmar!

Vi hyllar våra medlemmar som tog emot ca 1,2 TON plywood & MDF! Det var en väldigt smidig leverans, helt inburen av medlemmar på plats, som även fixade så att allting fick plats i hyllorna! Jättebra och stort tack från oss alla!

Stockholm Makerspace är bara så bra som vi gör det till. Kom ihåg att ingen får betalt på Makerspace (förutom lite basic städhjälp) och att det upp till oss alla att se till att vi ha en funktionell och välkomnande plats för alla makers.

Hur kan du själv bli mer engagerad?

 • Märka upp maskiner och förvaring (vi har en märkmaskin i workshoprummet).
 • Utveckla wiki:n (lättare än du tror!). Dokumentera maskiner, gör instruktionsfilmer, lägg upp bilder på inspirationsprojekt, osv.
 • Hjälpa till med större städningar, ta ut sopporna, få ordning på material som har blivit mer av en hög, våga kasta material som inte längre är användbar.
 • Behöver du en budget för att fixa något bättre i ett rum? Fråga styrelsen om det finns pengar till det!
 • Leda en workshop eller projekt kväll.

Hur kastar man sopor?En studie i foton av Mark Markin. Tack Mark!
Se serien större!


Summering av Styrelsemötet 2018-12-07 och 2019-01-09

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till [email protected]!

 • Generellt
  1. InstruktionsfilmerSaknar du instruktionsfilmer på wiki:n? Filma när du använder en maskin och lägg upp online, alternativt fnula på manus och kontakta Styrelsen ([email protected]) för att komma i kontakt med filmteam
  2. Problem med kvittonVäntar du på att få pengar för kvitton du skickat till oss? Vi har märkt att [email protected] har haft problem. Om du inte fått betalt så mejla om ditt problem till [email protected] med cc till [email protected]
  3. Bokning av workshopsVi kollar på alternativ booking system för workshops, med till ex väntelista och intresseanmälan. Vet du något som är gratis/kostnadseffektivt och funkar bra, hör av dig till [email protected].
  4. TrygghetBeter någon på ett konstigt sätt som gör dig otrygg? Har någonting stulits ur din labblåda eller ifrån Makerspacet? Rapportera det direkt till någon på styrelsen och till [email protected].
  5. Sökes: Laserkursledare!Vi tränar dig, du tränar andra! Mejla ditt intresse till[email protected].
 • Lägesrapporter
  1. 3D-Rummet:Det finns ett nytt skåp inne i rummet som byggs ut för en ny resin-3D skrivare. Obs använd ej skåpet för att förvara dina projekt.
  2. Förvaring:Styrelsen har från flera håll fått kommentarer om att det har varit svårt att hitta plats att jobba i workshop rummet, och vi jobbar för att det ska skall bli bättre! Tänk på att du som labbmedlem får du förvara EN (1) labblåda på Stockholm Makerspace. Den skall förvaras i hyllorna i korridoren, inte i något annat rum. Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen. Behöver du komma och hämta din labblåda? Titta i kalendariet- kom förbi på till exempel en nyckelutlämningskväll för att bli insläppt.
  3. Biolabbet:Riktlinjer kommer inom kort kring vad som är tillåtet i Biolabbet. Vänligen experimentera inte med farliga ämnen där. Har du frågor kring ditt projekt, mejla till [email protected].
  4. Elektronik:Vi har fått en till donation av många elektronik-komponenter från Mycronics. Stort tack till dem medlemmar som hjälpte till med att sortera och kasta! Vi har även en ny förvaring i taket för kabelrullar.
  5. Smideshörnan:En donerad huggkubbe är snart på plats!
  6. Städning i lokalen:
   1. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma att plocka undan efter sig! Lämnar du dina saker ute för länge så kommer de att kastas eller återfinnas i en Lost&Found-låda.
   2. Lämna alltid spacet bättre än du hittade det, så blir alla glada.
   3. Ser du att någon har glömt sitt projekt eller projektdelar ute i labbet? Flytta det till Lost and Found-lådorna. En finns bredvid handfatet i workshoprummet, en till återfinns i korridoren.
  7. Nyinköpta maskiner:Metallbandslip och flera verktyg och andra saker som folk önskade (se annonsen med bilder i Facebookgruppen från mellandagarna). Sortimentskåp (6 st), sorteringslådor inköpta till elektroniklabbet. Ca 1,2 ton plywood och MDF. Delvid crowd-fundad foto-scanner
  8. Pågående crowd-funding:Broderimaskin Brother PR-650, se detaljer iFacebook medlemsgruppen.

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Årsmöte, save the date!24/3 kl 13-17

Mer info kommer senare.

Workshops

Kurser och workshops annonseras i kalendern och på Facebook.

Är du intresserad av kurs i Beginner Amigurumi (Föreslå datum genom att mejla [email protected]).

Labbsnack

Labbsnack sker första tisdagskvällen i månaden. Alla medlemmar är välkomna att diskutera med Styrelsen. Se kalendariet för specifika tiden.

Kommande nyckelutlämningar

5 Februari
19 Februari
4 Mars

Info till er som redan har nycklar: Nyckeluppdatering görs manuellt av volontärer, och vi har målet att uppdatera nycklar en gång i veckan, men det kan hända att det blir mer sällan ibland. Vi kommer inte gå ut med eller veta i förväg vilken veckodag det händer, men när din nyckel uppdateras får du ett email.

Vad händer om jag precis betalat och vill gå och jobba direkt på mitt projekt?Om din nyckel inte är aktiv för närvarande, fråga inte om att bli insläppt. Var vänlig och vänta på det mejlet som säger att din nyckel har aktiverats. Labbmedlemmar påminns om att bara släppa in människor utan aktiva nycklar om du tar ansvar för dem och till exempel låta dem hämta deras labblåda eller ger dem en rundtur och visar dem hur fantastiskt Stockholm Makerspace är!

For those that already have a key: Key updates are done manually by awesome people (volunteers). Our goal is to update the keys once a week, but sometimes it will be longer between the updates. We don’t know which day of the week it will be, but when your key is updated, you will receive an email.

What if I just paid and want to go to work on my project? If your key is not currently active, don’t ask to be let into the space. Please, be patient and wait for the email that your key has been activated. Lab members are reminded only to let in people without active keys if you are taking responsibility for them and are, for example, letting them collect their lab bins or are giving them a tour and showing them how awesome the Stockholm Makerspace is!

Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

facebook.com/groups/makerspace.se
makerspace.se/medlemskap
makerspace.se/kalendarium
wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ