Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev November 2018

Hej!

Mörkret och kylan är åter här, men även mysljusen, bakverken och luciatågen! Styrelsen har genomfört lyckad utskärning & gravering av Annas pepparkakor i lasern. Under november blir det nämligen special-workshops i CAD och laserskäraren, med det nobla syftet att uppföra Sveriges häftigaste pepparkakshus. Dessutom kommer SVT på besök och filmar hela 4.5 minuter pepparkaksbygge. Vi söker förresten byggmaterial, känner du en bagare? Kontakta oss!

Vi fick även finbesök av Vinnova, Sveriges myndighet för innovation. Mycket coola saker på g, mer om det i kommande nyhetsbrev. Och visst vore det bra om det fanns mer instruktionsfilmer till våra maskiner? Det tycker vi också. Hör av dig om du är en fena på någon maskin. I det här utskicket får du som vanligt veta vad som hände på senaste styrelsemötet, alla kommande evenemang (glöggmingel!) och planer som vi smider.

Jag var precis på spontanvisit på Barcelonas 600 kvm MADE Makerspace. Där var alla djupt koncentrerade med att skapa cosplay-kostymer inför Manga-konventet i helgen. Såg riktigt fina outfits som kombinerade elektronik och sömnad, samt några vassare objekt som skulle ha fastnat i tullen. De har proffs-sömnad på spacet, inklusive en designer för Cirque du Soleil (!).

Ps. Du har väl inte missat att du numera har din alldeles egen medlemssida? Där kan du få reda på ditt medlemsnummer, labbaccess et.c. Kolla medlem.makerspace.se. Framöver kommer du även kunna förlänga labbaccess och medlemskap härifrån.

Med vänliga hälsningar,
Caroline
Ordförande i Stockholm Makerspace

Lasra det lyxigaste pepparkakshuset med oss!

Arkitektur- och Designmuséet, ArkDes, har rullat igång sin årliga pepparkakshus-tävling, i år med temat Lyx. Under november kör vi en eftermiddag skiss och CAD, följt av ett par laserkvällar där vi skär, bygger och utsmyckar pepparkakshusen tillsammans. Du får såklart välja om du lämnar ifrån dig mästerverket till ArkDes eller tar hem det, men vi ser gärna att du tävlar med oss för Stockholm Makerspace!

Vad: Brainstorm, googlande, skiss & CAD
När: Den 10e november kl 15 – 21. Update: Vi lasrar kvällarna 21a + 23e november.
Vem: Alla medlemmar är välkomna (länk till Facebook-event)
Hur: Ta med egen laptop om du har. Är du bagare eller känner du en bagare? Hör av dig!

Laser-datumen spikas under CAD-workshopen, men vi siktar på 21-25e nov (ArkDes-inlämning sker helgen 23-25e nov).

NOTERA: Bara vid dessa datum kommer det vara tillåtet att skära mat (pepparkaka) i laserskäraren!!! I övrigt är det totalförbjudet.

Julpyssel/Glöggkväll

Den 14 december är nya som gamla medlemmar välkomna till lokalen för att träffa andra föreningsmedlemmar. Vi bjuder på glögg och snacks!

Minglet föregås av en nyckelutlämning, så för dig som är medlem i föreningen och funderar på att skaffa ett aktivt labbmedlemskap så är det här det perfekta tillfället att hämta ut en nyckel och lära känna andra medlemmar som kanske kan hjälpa dig igång med dina projekt. Det kommer finnas mycket spännande kompetens i lokalen under kvällen!

Om det är någon som har en idé på ett enklare julpyssel vi kan göra så hör gärna av er!

Anmäl er gärna på Facebook så vi vet hur många som kommer.
Vi ses!

Styrelsen, Stockholm Makerspace

Kurser och workshops

Under oktober körde vi bland annat workshops i svets, laserskärning, amigurumi, transfertryck och Raspberry Pi. Vi hade representanter från både ELAB och Chalmers Robots Förening på besök. ELAB gav oss dessutom en låda sju-segments led-displayer!

3D-virkning! Vill du lära dig virka gosedjur eller andra föremål? Be om att få en Amigurumi-workshop på en tid som passar dig! Mejla till [email protected] med datumförslag – vi kör till kursmaterialet är slut! Passar utmärkt som hobby för de flesta åldrar.

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälningsavgifterna används till att täcka kostnader för material och allt eventuellt överskott används för att utveckla verksamheten. Som exempel i närtid kan nämnas inköpet av den nya vinylskäraren som helt finansierades via kurser i transfertryck.

Under kommande månaden planeras bland annat introduktionskurser till lasern, CAD och 3D-printing. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, och dom har en tendens att bli fullbokade fort, så håll utkik!

Har du någon kunskap du vill dela med dig av till övriga medlemmar genom att hålla en kurs eller workshop? Du behöver inte vara en expert på området, god vilja räcker långt! Kontakta styrelsen på [email protected]. Som kursledare får du möjlighet att påverka hur överskottet från kursen används för att utveckla verksamheten. Se även Workshops sidan på wiki:n, wiki.makerspace.se/Workshops, för mer information om hur det funkar.

Summering av Styrelsemötet 2018-10-26

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till [email protected]!

 1. Generellt
  1. InstruktionsfilmerSaknar du instruktionsfilmer på wiki:n? Skriv gärna manus och kontakta Styrelsen ([email protected]) för att komma i kontakt med filmteamet!
   1. Vi planerar att göra rundvisningsfilmer i alla rum, mejla till [email protected] om du vill delta!
  2. Vinnova
   1. Representanter från Sveriges innovationsmyndighet har varit på spacet och filmat lite – vi ser fram emot deras film!
   2. Vinnova släpper inom kort utlysningen “digitala hjälpmedel i vardagen”, där vi siktar på att projekt ska kunna genomföras på Stockholm Makerspace! Vi är fortsatt i kontakt med Vinnova och återkommer med fler detaljer.
  3. Makers of SwedenNågra av oss deltar på Makers of Sweden riksmöte den 17-18e november, som hålls på THINGS eventspace. (är alla välkomna att komma på möten?)
  4. Problem med kvittonVäntar du på att få pengar för kvitton du skickat till oss? Vi har märkt att [email protected] har haft problem! Mejla ev problem till [email protected] och cc till [email protected].
  5. Öppet husUnder Öppet Hus delade vi ut en enkät, här är några punkter från svaren
   1. 63 män och 45 kvinnor svarade.
   2. Utdrag ut kvinnors respons:
    1. De flesta hade kommit självmant till öppet hus, av eget intresse – inte som sällskap
    2. Textil och trä var av största intressena, följt av 3D-printing och laser.
    3. Många vill lära sig ny utrustning, och de flesta tyckte inte att det var viktigt att ha kvinnliga workshopledare. 33 föredrog att jobba ensamma och 16 tyckte om idén med tjejkvällar.
     1. Styrelsens erfarenhet är att alla workshops ‘för tjejer’ har varit fullbokade! Tips till våra workshopledare att använda det konceptet ibland.
     2. Styrelsen ska undersöka specifika tjejkvällar för labbmedlemmar framöver. Är du intresserad av att hjälpa till? Hör av dig till oss.
   3. Styrelsen har tagit emot besökarnas önskelista för spacet, och diskuterade några möjligheter samt svar på besökarnas frågor.
    1. Vi tar emot donation av en huggkubbe till smideshörnan.
    2. Tyvärr är vårt utrymme för begränsat för till exempel keramikstudio eller analog fotostudio.
    3. Vi utforskar möjligheten att ta in en resin 3D-skrivare.
    4. Det saknades möjligheter till rundvisning av maskiner och spacet – vi planerar att skapa rundvisningsfilmer av alla rum, som sedan kan visas online.
    5. Behöver du mer plats för att jobba på din projekt? Glöm inte att det finns många bord och stolar längs väggen i workshoprummet! Ställ ut vad du behöver!
    6. Det var flera besökare som önskade idéer till projekt. Fortsätt att dela dina projekt på medlemssidan på Facebook, eller varför inte lägga upp inspiration på wiki:n?
  6. Namnskylt till 3d-skrivareVill du printa egen namnlapp till 3D-skrivaren? Länk till filen finns numera på wiki:n!
 2. Lägesrapporter
  1. Biolabbet:Riktlinjer kommer inom kort kring vad är och inte är tillåtet i Biolabbet. Tills dess, tänk på att inte experimentera med djur, blod, explosiva material eller andra farliga ämnen. Har du frågor kring ditt projekt, mejla till [email protected].
  2. Elektronik:Vi har fått donation av många elektronik-komponenter, som redan är på spacet i flyttlådorna i elektronikhörnan. Det är några medlemmar som redan har börjat sortera! Fortsätt att sortera in i det befintlig utrymmet i elektronikhörnan, och när vi bedömer att vi har allt vi kan utnyttja, ska resten kastas/återvinnas.
  3. Städning i lokalen:
   1. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma plocka undan efter sig! Lämna alltid spacet bättre än du hittade den, så blir alla glad att skapa.
   2. Vår städare ska bli noggrannare.
   3. Ser du att någon har glömt sitt projekt eller projektdelar ute i labbet? Flytta det till Lost and Found-lådorna. En finns bredvid handfatet i workshoprummet, en till återfinns i korridoren.
  4. Nyinköpta maskiner:Vi har införskaffat en bandslip för metall och en märkmaskin (inklusive band).
  5. Sålda maskiner:Vi har sålt gamla vinylskäraren (till Uppsala Makerspace) och gamla laserskäraren.
  6. Materialinköp:Vi har beställt mer trä (till lasern). Vi har också köpt in 7st Arduino + kablar och baskitt för användning på Makerspace.

Påminnelse om hur labbnycklar funkar!

Till er som redan har nycklar: Nyckeluppdatering görs manuellt av volontärer, och vi har målet att uppdatera nycklar en gång i veckan, men det kan hända att det blir mer sällan ibland. Vi kommer inte gå ut med eller veta i förväg vilken veckodag det händer, men när din nyckel uppdateras får du ett email.
Vad händer om jag precis betalat och vill gå och jobba direkt på mitt projekt? Om din nyckel inte är aktiv för närvarande, fråga inte om att bli insläppt. Var vänlig och vänta på det mejlet som säger att din nyckel har aktiverats. Labbmedlemmar påminns om att bara släppa in människor utan aktiva nycklar om du tar ansvar för dem och till exempel låta dem hämta deras labblåda eller ger dem en rundtur och visar dem hur fantastiskt Stockholm Makerspace är!

Reminder on how lab keys work!

For those that already have a key: Key updates are done manually by awesome people (volunteers). Our goal is to update the keys once a week, but sometimes it will be longer between the updates. We don’t know which day of the week it will be, but when your key is updated, you will receive an automatic email.
What if I just paid and want to go to work on my project? If your key is not currently active, don’t ask to be let into the space. Please, be patient and wait for the email that your key has been activated. Lab members are reminded only to let in people without active keys if you are taking responsibility for them and are, for example, letting them collect their lab bins or are giving them a tour and showing them how awesome the Stockholm Makerspace is!

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Event och workshops

 • 10/11 Pepparkakshus 2018: CAD (läs mer)
 • 12/11 Laserkväll
 • 21/11 Besök på ELAB (läs mer) + Pepparkakshus 2018: Laserkväll
 • 22/11 Introduktionskurs till Laserskäraren (OBS! Fullbokad)
 • 23/11 Pepparkakshus 2018: Laserkväll
 • 25/11 Pepparkakshus 2018: Sista inlämningsdag ArkDes
 • 11/12 Introduktionskurs till Laserskäraren
 • 12/12 Laserkväll
 • 14/12 Julpyssel/Glöggkväll (Facebook-event)

Kurser annonseras även i kalendern och på Facebook, därav eventuella fullbokade kurser ovan.

Nästa labbsnack:
4/12 kl 19-20 i lunchrummet.

Nyckelutlämningar:
14 November
28 November
14 December

Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

facebook.com/groups/makerspace.se
makerspace.se/medlemskap
makerspace.se/kalendarium
wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ