Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev Oktober 2018

Hej!

Den här månaden är vi stolta över att lansera en alldeles ny webb-portal där du kan se dina egna Makerspace-data som medlemssnummer, personuppgifter och labbaccess-datum! Dessutom vill vi påpeka den goda uppslutningen under städdagen (med pizza till alla och ett skinande rent resultat) samt ett mycket lyckat öppet hus. Stort tack till alla medlemmar som fanns på plats och visade runt, svarade på frågor och visade egentillverkade projekt!

I månadens utskick finner du även som vanligt en summering av vårt senaste styrelsemöte, kommande evenemang och planer som vi smider. Förhoppningsvis ökar det din förståelse för hur Stockholm Makerspace funkar. Vi hoppas även att det i slutändan leder till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av Sveriges största självständiga makerspace!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Ett lyckat Öppet Hus

Onsdagen den 19 november arrangerade föreningen ett öppet hus. När dörrarna öppnades väntade nästan 70 personer på att få undersöka vår verkstad. När kvällen summerades hade vi haft besök av över 200 personer. Av dessa blev 16 personer labbmedlemmar på plats och gick hem med en aktiverad nyckel.

Ett stort tack till alla medlemmar som hjälpte till med att svara på frågor och guida besökarna på plats, utan er hade det inte gått!

Andreas Lundquist


Vem ser till att Stockholm Makerspace fungerar?

Det gör du! Det är föreningens medlemmar som ser till att Stockholm Makerspace fungerar. Det är vi som installerar, renoverar, införskaffar material, kontaktar och reser till återförsäljare, tar in offerter, bygger IT-system, hanterar GDPR, kommunicerar regler, håller koll på ekonomin och ordnar nödvändiga intro-kurser så att kunskap sprids till nya medlemmar.

Vi har inte personal, vi har utmärkta medmänniskor. De ska inte behöva städa upp efter dig. När du använder verktyg, häng tillbaka dem då du är klar, och släng material som inte kan nyttjas mer. Försök att lämna rummet i bättre skick än du fann det, och tveka inte att fråga en annan medlem om du är osäker var saker hör hemma.


Premiär för din egen medlemssida!

Nu lanserar vi den nya medlemssidan medlem.makerspace.se. Där kan du se hur länge ditt labb- och föreningsmedlemskap gäller samt de kontaktuppgifter vi har för dig i databasen. Denna sida är fortfarande under utveckling och informationen kan vara utdaterad vad gäller adress och telefonnummer. Om du tycker att det är något fel på uppgifterna så kontakta oss på [email protected]. Vi vet att textkodningen blir fel i vissa webbläsare.

Vi har även gått live med en beta-version av nya webbshoppen. Om du är intresserad av att delta som testare av webbshopen kan du anmäla dig via detta Facebook-inlägg eller kanalen #makeradmin på vår Slack. All publik diskussion kring medlemssidan och nya webbshoppen sker på Slack.


Pepparkakshus 2018!

Sökes: Pepparkakshus-arkitekter och laser-entusiaster

Dags för Pepparkakshus 2018! Årets tema på ArkDes pepparkakshustävling är LYX. Makerspace har aldrig deltagit förut, så nu blir det ändring på det. Nån helg i november tar vi över laserskäraren, åsidosätter matförbudet, och bygger drömkåkar. Kom och bygg o ät godis, och börja gärna fundera på koncept redan nu. Vi återkommer med datum.

Spec: Allt byggmaterial måste vara ätbart förrutom basen (max-dimensioner 50x50cm).


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till [email protected]!

 1. Generellt
  1. Folkuniversitetet:

   Vi provar ett par workshops i samarbete med Folkuniversitet (Beginner Amigurumi, flera kommer). Förhoppning är att nå en bredare grupp potentiella nya medlemmar!

  2. Instruktionsfilmer:

   Tycker du att det borde finnas flera instruktionsfilmer på wiki:n? Skriv gärna upp ett manus och kontakta Styrelsen ([email protected]) för att komma i kontakt med filmgruppen!

  3. Labbsnack:

   Månadens LabbSnack samkördes med Sthlm TechFest. Vårt presentation gick jättebra, och 20+ personer från den stora konferensen kom på visning. Vi hade också 300+ sidvisningar av annonsen, vilket vi ser som bra marknadsföring! Flera medlemmar gav rundvisningar på spacet (tack till er!) och besökare blev medlemmar samma kväll!

 2. Lägesrapporter
  1. Ekonomi:

   Besparingar ser fortfarande bra ut. Vi utforskar sparkonto som låser in pengar men ger en bättre ränta.

  2. Social:

   AfterWork på UrbanDeli var väldigt lyckat, då 25+ kom, varav flera blev kvar till stängningsdags. Vi planerar ytterligare en AfterWork i vår, samt glögg i vinter.

  3. Öppet Hus:

   Vi håller en städdag kvällen innan och bjuder medhjälparna på middag. Vi kommer dela ut undersökningar på öppet huset med frågor kring mångfald och intressen, med mera.

  4. MakerAdmin:
   1. En enkel sida för att skriva ut en infoblad till ens labblåda är under utveckling!

   2. Vi söker betatestare till nya Webbshop som nu är live! (Anmäl intresse här eller i kanalen #makeradmin på Slack).

  5. Städning i lokalen:

   En poll i Facebook sidan lagts ut för att fråga labbmedlemar om hur dem har upplevt städningen. Resultat visade att det majoritet var väldigt nöjda. Vi på styrelsen är lite tveksamt ändå- om stolarna i workshoprummet står i vägen, till exempel, bli det ingen städning under dem, men det kan vara på grund av att det var olika personer som jobbade under sommar. Vi förväntar mer städbehov under vintertid ifrån blöta skor.

  6. Verkstad:
   1. En del saker har fixats i metallrummet, trärummet, och på lasern. Vi har köpt in mer bordsbelysning.

   2. Styrelsen vill påminna alla labbmedlemar att inte glömma plocka undan efter sig! Lämna alltid spacet bättre än du hittade den, så blir alla glad att skapa. (Och så undviker du att förlora dina saker till Lost and Found lådan eller i soporna….)

   3. Ett företag i Täby vill skänka en del elektronik. Det ska komma flyttlådor till Stockholm Makerspace som ska sorteras här.


Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Workshops och kurser

 1. 9/10

  Laserkväll

 2. 11/10

  Introduktion till transfertryck (OBS! Fullbokad)

 3. 17/10

  Introduktion till Laserskäraren (OBS! Fullbokad)

 4. 29/10

  Raspberry Pi för nybörjare (OBS! Fullbokad)

 5. 3/11

  Introduktion till Laserskäraren

 6. 12/11

  Laserkväll

Kurser annonseras även i kalendern och på Facebook, därav eventuella fullbokade kurser ovan.

Nästa labbsnack:
6/11 kl 19-20 i lunchrummet.

Nyckelutlämningar:
3 Oktober
16 Oktober
30 Oktober
14 November