Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev September 2018

Hej!

Tack för att du är medlem i Stockholm Makerspace. Tillsammans har vi skapat Sveriges största självständiga Makerspace. De senaste åren har vår kommunikation mest skett via Facebook, och nu gör vi ett försök med email, så att du som är nyfiken kan få reda på vad som händer på spacet!

I det här utskicket finner du en summering av vårt senaste styrelsemöte. Syftet är att öka transparensen och medvetenheten bland våra medlemmar om det arbete som sker på Makerspace. Förhoppningsvis kan det öka både insikt och engagemang, och leda till att fler medlemmar är med och tar ansvar för drift och utveckling av vår förening och gemensamma verkstad.

Du finner även en lista över kommande evenemang. Och här vill vi passa på att bjuda in dig till vårt öppna hus den 19 september (18:00 – 20:00). Det är det perfekta tillfället att möta andra människor som brinner för skapande och samtidigt ta en titt på föreningens lokaler. Det kommer vara möjligt att lösa labbmedlemskap på plats så att du kan komma in på Makerspace. Passa på att ta med dig grannen, bästa vännen, flirten, familjen och kollegan, alla är välkomna!

Med vänliga hälsningar,
Caroline och Andreas
Ordförande resp. vice ordförande
Stockholm Makerspace


Kurser och workshops

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace anordnas, precis som allt annat arbete, på ideell basis. Anmälningsavgifterna används till att täcka kostnader för material och överskottet används för att utveckla verksamheten. Som exempel i närtid kan nämnas den nya vinylskäraren som delvis finansierats via kurser i transfertryck.

Under hösten planeras bland annat introduktionskurser till laser, träsvarvning och transfertryck samt workshops om Illustrator, amigurumi och CAD. Kurser annonseras i medlemsgruppen på Facebook. När en anmälning öppnar är det först till kvarn som gäller, håll utkik!

Har du något kunskap du vill dela med dig av till övriga medlemmar genom en kurs eller workshop? Kontakta styrelsen på [email protected]. Som kursledare får du möjlighet att påverka hur överskottet från kursen används för att utveckla verksamheten.


Administrationssystem

Det pågår ett mycket aktivt arbete för att förbättra våra administrativa system. Målet är att minska det manuella arbetet som krävs för uppdatering av medlemslistor och nycklar till lokalen. Detta kommer möjliggöra mer frekventa nyckeluppdateringar och nyckelutlämningar.

Som ett led i detta arbete utvecklar vi en ny webshop där du som medlem kommer behöva logga in för att köpa medlemskap och labbmånader. När du loggar in kommer du också kunna se hur länge din labbaccess gäller och vilka kontaktuppgifter vi har till dig. För inloggning används e-post för identifikation och det är därför viktigt att alla medlemmar har en uppdaterad e-postadress i medlemsdatabasen.

Medlemsadministrationssystemet MakerAdmin har en frontend byggd på React och en backend byggd i PHP(Lumen) och python. Om du är intresserad av att veta mer eller vill hjälpa till gå med i kanalen #makeradmin på vår Slack


Summering av Styrelsemötet 2018-08-20

Vill du veta mer, ge input, osv, är ni alltid välkomna att komma på LabbSnack med Ordförande, Caroline Dahl, eller skicka mejl till [email protected]!

Lägesrapporter

 1. Ekonomi: Föreningen har under 2018 genererat en bra säkerhet på bankkontot, till följd av fortsatt stabila intäkter, i första hand från labbmedlemskap. Vi diskuterade att flytta en del av sparpengarna för framtida lokal-flytt till ett sparkonto med bättre ränta.
 2. Verkstad: “Allting är i sin ordning.” Det var väldigt varmt här i somras, och numera har vi två AC apparater. Stora inköpet av ny transfertryck material är klart och material levererat och uppmärkt.
 3. IT, Webshop och Nyckelutlämnings-systemet: MakerAdmin-teamet arbetar på i god fart och gjorde ett maraton förra helgen med målet att öppna vår nya webbshop för beta testare! Vi pratade om krav till släpp (backend, spårbarhet av köp, kvittons innehåll, mejl kommunikation skickas). Webbshoppen kräver inloggning så att dina köp kopplas direkt till dig, och en mini-release av en medlemssida är planerad framöver. Där det kommer gå att se exempelvis hur länge din labbnyckel är giltig, dina egna uppgifter och medlemsnummer.
 4. Kommunikation:
  1. [email protected]: Alla email besvarade. Vi jobbar hårt för att svara på alla mejl!
  2. LabbSnack: Flera prospektiva medlemmar har dykt upp och visats runt.
  3. Facebookgruppen, “Släppa in på spacet”-inlägg: Vi kommer ta bort poster från de som skriver om att bli insläppt till spacet pga inaktiv nyckel. Det nya IT-systemet (MakerAdmin) kommer möjliggöra högre frekvens på nyckelutlämningar framöver, och då kommer detta inte längre vara ett problem. Styrelsen ber om medlemmarnas fortsatta tålamod mellan nyckelutlämningar, och egen planering för att undvika dessa situationer.

Övriga frågor

 1. Mångfald på Makerspace
  1. Presentation:Harriet gav presentationen “Mångfald och innovation”, som pekade ut data kring hur man tar in information genom sinnena, hur ens perception påverkas av erfarenheter (bakgrund, kön, kunskap), och hur våra kunskaper är som ett isberg (alla har stora gömda kunskaper!). Vänligen kontakta Harriet Aurell direkt för en kopia av presentationen.
  2. “Vad kan man göra med insikten om att vi vill skapa mångfald?”
   1. Testa på kvällar:Det har skett ‘testa-på kvällar’ för både nybörjare och mer erfarna på spacet, och de var uppskattade! Styrelsen rekommenderar våra workshop/kursledare att införa en uppföljnings-träff efter workshops/kurs.
   2. Uppmuntra:Försöka bli bättre på uppmuntra allas intressen och kunskaper: Vi ska hitta och uppdatera den gamla mallen för labblådor så att alla enkelt kan skriva ut infoblad med namn och intressen direkt på våra labblådor. (Det kan vara en feature på den personliga sidan i MakerAdmin i framtiden).
   3. Workshops:Styrelsen vill få flera personer, gärna fler kvinnor, att hålla workshops/kurser/träffkvällar, ex “CAD-kvällar”. Har du lust att hålla i någonting? Det behöver inte vara organiserat. Tänker du hålla en träff kväll så kan du bara posta i facebook-gruppen “Ikväll är vi några som håller på med det här, kom förbi!”.
   4. Statistik om mångfald:Vi samlar inte data kring kön, men utifrån sannolikheten att ett medlemsnamn är manligt eller kvinnligt (ex: 77% av dem som heter Kim är män enligt SCB), så skulle vi kunna skapa en ungefärlig genus-bild över vår medlemsdatabas. Vi kommer fortsatt inte att be medlemmar att ange kön (känns lite ‘daterat’, och studier visar att det kan påverka ens självförtroende/resultat att svara på sådana frågor i testmiljö). Det noterades också att databas-statistiken inte nödvändigtvis är densamma som upplevelsen på lokalen.
 2. Folkuniversitetet:  Vi fick besök från Folkuniversitetet, och fick information om hur man organiserar studiecirklar och kulturprogram. Genom dessa är det möjligt att få mindre kostnadsersättning, boka deras lokal (om inte Makerspace passar), och få stöd med det administrativa. Styrelsen ansåg att kostnadsersättningen och möjligheten att nå nya möjliga medlemmar var intressant, men att den administrativa rapporteringen som krävs tillbaka till Folkuniversitetet innebar en börda (ex: kvitton ska samlas in, rapport fyllas i, och Studiecirkel-deltagares personnummer, namn och deltagande krävs). Upplägget för workshops är dock intressant, då Styrelsen kan se hur rapporten skulle kunna automatiseras och Folkuniversitetet hjälper till att sprida våra workshops, så det är en bra metod att introducera fler till Makerspace.
 3. Laserkurser: En av våra medlemmar har haft en jättebra första laserkurs – vi hyllar hans succe! Med så bra intro så uppmuntrar Styrelsen till fler laserkurser framöver.
 4. Instruktionsfilmer: Det är två medlemmar som uttryckt intresse att göra instruktionsfilmer för Stockholm Makerspace! Filmer kräver manus. Styrelsen vill hitta engagerade manusskrivaren till ett första film-projekt: en ‘reklamfilm’ om “Vad är Stockholm Makerspace?”. Vill du vara med och skriva/delta? Mejla gärna [email protected].
 5. Finansiering: Vi ska undersöka var vi kan söka pengar från (fonder, anslag osv) till Stockholm Makerspace. Har du erfarenhet eller tips? Mejla gärna [email protected].
 6. Städning: Vi lägger ut en hel del pengar på städning på måndagar, hur har det gått egentligen? Vi ska lägga upp en poll i facebook-gruppen för att samla labbmedlemmars kommentarer. (Nu utlagd till undersökningen)

Kommande evenemang

(Se även kalendern)

Makerspace Afterwork, 6 september
Urban Deli, Sveavägen.

Öppethus, 19 september
Ta med intresserade familjemedlemmar, vänner och kollegor!

Nyckelutlämningar:
6 september
19 september (under Öppethuset)
3 oktober

Datum kommer spikas framöver:
Labbmedlemsmöte


Ps! Mer info om Stockholm Makerspace och vår utrustning finner du på vår hemsida, i vår Facebook-grupp och på vår wiki.

Facebook facebook.com/groups/makerspace.se
Info om medlemskap makerspace.se/medlemskap
Kalendariet makerspace.se/kalendarium
Allmän Q&A wiki.makerspace.se/Makerspace_FAQ