Hoppa till innehåll

Vi besöker ’Hack Manhattan’ i N.Y.C

av Filippa. Jag träffar Justin, grundare till makerspacet Hack Manhattan på mitt besök på World Maker Faire i New York. Dagen efter möter jag (i sällskap av bland andra Calle Bärstad från Sparkling Science) upp honom på Hack Manhattans lokaler på 14th Street (mellan 6th och 7th avenue). Till skillnad från andra namnkunniga hackspaces i New York såsom NYC Resistor och Alpha One Labs som båda ligger i Brooklyn, har Hack Manhattan lokaler inne på bästa läge inne på Manhattan, bara ett stenkast från livliga och populära Meatpacking District.

Justin berättar om att bakgrunden till Hack Manhattan var att det fanns en upplevd problembild kring att de etablerade hackspace aktörerna låg så långt ut, sett ur ett Manhattan-perspektiv. Han utvecklar med att förklara att en timmes pendling inte blir en rimlig tidskalkyl för många ’makers’ som råkar bo inne på Manhattan och som vill ha ’easy access’ till ett space kvällstid efter jobbet.

Läget, mitt inne i smeten, i världens kanske mest eftersökta stad innebär att Hack Manhattan måste omformulera lite ”spelregler” för ett Makerspace. Högre hyror innebär att man måste vara ekonomisk med ytor, och Hack Manhattans lokaler omfattar inte mer än 40 nogrannt planerade kvadratmetrar.

Historien om hur Hack Manhattan fick sin lokal ger oss möjligtvis också ledtrådar kring hur Makerspaces ska kunna etablera sig i högattraktiva innerstadsområden i framtiden. I deras fall var det nämligen den teknik & konstintresserade fastighetsägaren till huset som aktivt letat efter en Makerspace som hyresgäst och utannonserat lokalen på Brooklyn-baserade NYC Resistors hemsida.

Att tillsammans med andra ”bygga bo” på 40kvm ställer krav på disciplinen och ordning och reda. Alla har boxar där man förvarar egna projekt, och av respekt för varandra får inget får lämnas framme när man inte är på plats och jobbar med det. Här menar Justin att infrastrukturen sätter beteendet. Han berättar hur man initialt saknat former för att förvara egna projekt och att den givna konsekvensen av det blev att allas projekt lämnades framme.

Ytan är liten men välplanerad, i den minimala syhörnan får man trots allt plats säger en medlem som precis kommit för att jobba på ett projekt. Men, så har de ju också taket att vara på säger Justin och visar oss upp, på vägen kan vi inte undgå att notera den 3D-printade loggan på dörren…

Uppe på taket får man gå försiktigt, marken guppar lite under fötterna där man går och saknar förstärkning. Men, tar man det bara försiktigt så går det bra visar det sig.

Skylten intill dörren ut mot taket vittnar om fastighethetsägarens tekniska läggning…

Uppe på taket finns möjlighet att äta lunchbageln i sensommarsolen, och här samsas lämningar från måleriprojekt, med en biodling och en liten trädgård (som är tänkt att bli större, då finns nämligen en skattesubvention att få, berättar Justin).

Som ett exempel på hur man kan nå ut till fler och bortom den lilla lokalen, nämner han Hack Manhattans gästspel med workshops på det lokala biblioteket en bit ned på 6th Avenue. Han är också glad att Hack Manhattan snart ska stå värd för sin första helt egna workshop, i Arduino (kolla in bilder från workshopen HÄR)

Från Stockholm Makerspace sida tycker vi att Hack Manhattan är ett spännande case. Vi har själva i vårt arbete insett att etableringen av ett Makerspace i innerstadsmiljö är förenat med en väldigt lång rad krav, inte minst det på hållbar ekonomisk bärkraft. För Makerspaces, som hamnar inom ramen för vad som idag med ett fint ord benämns som ’Social innovation’ finns ännu inte spikade, standardiserade finansieringsmodeller, något som i värsta fall riskerar att hämma initativkraft och därmed framväxten av dessa dynamiska mötesplatser.

Därför tar vi tacksamt med oss lärdomar och erfarenheter från Hack Manhattan, och andra urbana Makerspaces i världen (såsom London Hackspace som vi besökte i somras). Förhoppningsvis gör de oss, och er, klokare på resan mot målet att öppna ett Makerspace i Stockholms innerstad.

Vi hoppas och tror att den Nya Nationella Innovationsstrategin, med uttalade satsningar och visioner kring framväxten av regionala innovationsmiljöer och interdisciplinära mötesplatser, kan föda fram ett gynnsamt klimat för detta. Vår förhoppning är att devisen ’mycket snack och lite verkstad’ kan ställas på ända, och att framväxten av Makerspaces, kreativa verkstäder där man kan dela kunskap och verktyg över sociala och ”akademiska” gränser, kan bli verklighet i Stockholm och Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid.

Text & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Lite mer bilder:

Mer info om Hack Manhattan hittar ni på deras hemsida. Kontaktuppgifterna finns HÄR & Besökadressen är 137 14th Street (mellan 6th & 7th avenue)Varför inte svänga förbi nästa gång ni har vägarna förbi N.Y.C?


View Larger Map

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *