Tillbakablick – Health Hack Day 2012

av Filippa. En tömning av min iPhones fotobibliotek och jag blev påmind om en av vårens höjdpunkter i hacker-Stockholm: Health Hack Day 2012, ett hackathon som ägde rum 18-20 maj c/o Hoa’s Tool Shop och där 10 utvecklarteam från sex länder fick 24 timmar på sig att ta fram en prototyp till ett nytt digitalt hälsoverktyg. Stockholm Makerspace tog en titt förbi och kikade på uppladdningen – en lång radda inspirerande öppna föreläsningar kring hur vi förhåller oss till hälsa i dessa digitala tider. Bland talarna fanns Hoa Ly (från Hoas Tool Shop), Pernilla Rydmark (från Internetfonden), Linus Bengtsson (från Flowminder), Bill Day (grundare av RunKeeper), Sofia Svanteson (multientreprenör) och Stephanie Treschow (från ACCESS Health) med flera. Medan det lyssnades var det omöjligt att låta bli att då och då kika upp på takets fantastiska (och lite hypnotiserande) utsmyckning, ett hav av gula pappersremsor, något som både skapade mysfaktor och som säkert dämpade en hel del studs i ljudet, riktigt smart.

Vann hackathonet gjorde ’Piddle’, en smartphoneapp för urinprovsanalys som använder smartphonens kamera för att analysera prov: ”appen sparar sedan datan, visualiserar den och gör det möjligt att dela resultaten med behandlande läkare”, här är vinnarpresentationen:

Bland övriga bidrag kan nämnas ”en dagboksapp för föräldrarna till för tidigt födda barn och en programvara för Parkinsonpatienter som vill kunna göra motoriska tester med Xbox Kinect”.Health Hack Days hemsida kan du hitta massvis med dokumentation från eventet, såsom filmade föreläsningar och intervjuer. Slutligen och sisådär 2 månader sent vill vi tacka Hoas Tool Shop som styrt upp ett så grymt event!

Ord & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

En juvel på Kungsholmen

av Filippa. Man behöver inte vara torsk på spel för att uppskatta spelcaféet SuperMotaro på Kungsholmen, en lite dold juvel på den lilla lugna sista snutten av Hantverkargatan bakom Fridhemsplan. Stället startades av Alex Blixtberg för 2 år sen, och han har där med fingerspetskänsla skapat en unik arkadhall/café/shop där du kan sippa latte (eller ekologisk iste), försjunka i Nintendo-nostalgiska barndomsminnen, få höra om senaste nyheterna från Japan eller bara fascinerat förundras av uppfinningsrikedom i detaljer såsom bardisken – helt inklädd i gamla japanska 8-bitarsspel… – Läs mer & kolla öppettider m.m på SuperMotaros hemsida

Text & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

 

Hej från London Hackspace

av Filippa. Fulsnygga stadsdelen Shoreditch i nordöstra London är känd för sin brokiga charm. Hit tar många av lokala och besökande hipsters sin tillflykt, och fyller det ständigt ökande utbudet av barer till bredden. Nedgånget skick (och hyror därefter) har här skapat god jordmån för kreativa verksamheter att slå rot och ’klustra’ ihop sig. Lite avsides, men ändå inom denna dynamiska ’hub’ huserar sedan 2010 London Hackspace, på andra våningen i nedgångna kontorskomplexet ’Cremer Business Centre’. Inte superlätt att hitta, men väl framme, hittar jag en vidöppen dörr genom vilken det skränande ljudet från en cirkelsåg hälsar mig välkommen…

På andra sidan tröskeln möter jag snabbt medlemmarna Jim & Sam, två av kanske 6-8 personer på plats denna lördag – ”It’s a really calm day” berättar de. Jag får en liten guidad tur runt i lokalen som är disponerad över 3 rum; en större verkstad på c:a 60kvm, ett ”Quiet room” på c:a 25kvm och en öppen c:a 40kvm stor arbetsyta med c:a 8 arbetsplatser & 1 lödstation.

Lokalen är alltså inte särskilt stor, något som beskrivs som ett problem då man inte vill säga nej till nya medlemsförfrågningar och då medlemstrycket överstiger dess kapacitet. Nån gång i framtiden behövs en större lokal, säger Jim & Sam.

London Hackspace är helt medlemsfinansierat. Jim, medlem och till vardags mjukvaruutvecklare bosatt i Cambridge, berättar att han i Cambridge arbetat för att sätta upp ett hackspace med hjälp av diverse anslag och en hjälpande hand från universitetsväsende, en process där pappersarbete och långa handläggningstider varit stora och tålamodsprövande utmaningar.

Jag frågar Jim & Sam om de känner till andra hackerspaces i London, något de inte gör. Kanske är de ’Under the radar’ föreslår jag varpå de frågande skakar på huvudet och svarar ’Varför skulle man vilja vara det?’. Den vidöppna dörren som mött mig visar sig vara en bra symbol för London Hackspace, som har återkommande veckovisa öppna workshops och helt ’open sourcad’ redogörelse för verksamheten på sin Wiki.

Det senaste man bubblar om på London Hackspace är att man nu i höst (31 aug-2 sept) medverkar till 3-dagars eventet ’Electromagnetic Field’, av Hackspacet själva beskrivet som ”UK’s first large-scale hacker camp…Three days of internet-connected, beer-fuelled geekery in a field”  (läs mer och boka biljett här!)

Jag frågar Jim & Sam om de besökt några roliga hackerspaces ute i världen varpå de bland annat nämner Noisebridge i San Fransisco, NYCResistor i New York och C-base i Berlin. Båda nickar instämmande när Sam berättar att det första han gör när han är en ny stad är att googla fram närmsta hackerspace. De hoppas också att fler ska komma förbi London Hackspace och heja, så kolla upp deras öppettider & workshops inför din nästa resa till London!

Just denna lördag ska OS-facklan färdas genom Shoreditch, bland annat längs en sträckning precis runt hörnet från London Hackspace. Jag får reda på att en av London Hackspace grundare, Jonty Wareing ska vara ’torchbearer’ och springa 300 meter med facklan. Det som först varit en skojnominering blev till verklighet (läs den officiella motiveringen här) ett erkännande som Jim & Sam verkar glada och stolta över.

Jonty Wareing, grundare av London Hackspace (bild via här), syns i mitten, han twittrade senare om upplevelsen:

”We shall now return to my regularly scheduled program of olympic bitterness whilst carefully ignoring how much I enjoyed carrying the torch.”

 

Ord & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Besök London Hackspace på Laboratory 24, 37 Cremer Street (E2 8HD London), för att hitta, kolla in första collaget ovan för lite hjälp på traven (jag tog T-bana till ’Old Street’, därifrån är det c:a 15 min promenad):


Visa större karta