Hoppa till innehåll

Hej från London Hackspace

av Filippa. Fulsnygga stadsdelen Shoreditch i nordöstra London är känd för sin brokiga charm. Hit tar många av lokala och besökande hipsters sin tillflykt, och fyller det ständigt ökande utbudet av barer till bredden. Nedgånget skick (och hyror därefter) har här skapat god jordmån för kreativa verksamheter att slå rot och ’klustra’ ihop sig. Lite avsides, men ändå inom denna dynamiska ’hub’ huserar sedan 2010 London Hackspace, på andra våningen i nedgångna kontorskomplexet ’Cremer Business Centre’. Inte superlätt att hitta, men väl framme, hittar jag en vidöppen dörr genom vilken det skränande ljudet från en cirkelsåg hälsar mig välkommen…

På andra sidan tröskeln möter jag snabbt medlemmarna Jim & Sam, två av kanske 6-8 personer på plats denna lördag – ”It’s a really calm day” berättar de. Jag får en liten guidad tur runt i lokalen som är disponerad över 3 rum; en större verkstad på c:a 60kvm, ett ”Quiet room” på c:a 25kvm och en öppen c:a 40kvm stor arbetsyta med c:a 8 arbetsplatser & 1 lödstation.

Lokalen är alltså inte särskilt stor, något som beskrivs som ett problem då man inte vill säga nej till nya medlemsförfrågningar och då medlemstrycket överstiger dess kapacitet. Nån gång i framtiden behövs en större lokal, säger Jim & Sam.

London Hackspace är helt medlemsfinansierat. Jim, medlem och till vardags mjukvaruutvecklare bosatt i Cambridge, berättar att han i Cambridge arbetat för att sätta upp ett hackspace med hjälp av diverse anslag och en hjälpande hand från universitetsväsende, en process där pappersarbete och långa handläggningstider varit stora och tålamodsprövande utmaningar.

Jag frågar Jim & Sam om de känner till andra hackerspaces i London, något de inte gör. Kanske är de ’Under the radar’ föreslår jag varpå de frågande skakar på huvudet och svarar ’Varför skulle man vilja vara det?’. Den vidöppna dörren som mött mig visar sig vara en bra symbol för London Hackspace, som har återkommande veckovisa öppna workshops och helt ’open sourcad’ redogörelse för verksamheten på sin Wiki.

Det senaste man bubblar om på London Hackspace är att man nu i höst (31 aug-2 sept) medverkar till 3-dagars eventet ’Electromagnetic Field’, av Hackspacet själva beskrivet som ”UK’s first large-scale hacker camp…Three days of internet-connected, beer-fuelled geekery in a field”  (läs mer och boka biljett här!)

Jag frågar Jim & Sam om de besökt några roliga hackerspaces ute i världen varpå de bland annat nämner Noisebridge i San Fransisco, NYCResistor i New York och C-base i Berlin. Båda nickar instämmande när Sam berättar att det första han gör när han är en ny stad är att googla fram närmsta hackerspace. De hoppas också att fler ska komma förbi London Hackspace och heja, så kolla upp deras öppettider & workshops inför din nästa resa till London!

Just denna lördag ska OS-facklan färdas genom Shoreditch, bland annat längs en sträckning precis runt hörnet från London Hackspace. Jag får reda på att en av London Hackspace grundare, Jonty Wareing ska vara ’torchbearer’ och springa 300 meter med facklan. Det som först varit en skojnominering blev till verklighet (läs den officiella motiveringen här) ett erkännande som Jim & Sam verkar glada och stolta över.

Jonty Wareing, grundare av London Hackspace (bild via här), syns i mitten, han twittrade senare om upplevelsen:

”We shall now return to my regularly scheduled program of olympic bitterness whilst carefully ignoring how much I enjoyed carrying the torch.”

 

Ord & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Besök London Hackspace på Laboratory 24, 37 Cremer Street (E2 8HD London), för att hitta, kolla in första collaget ovan för lite hjälp på traven (jag tog T-bana till ’Old Street’, därifrån är det c:a 15 min promenad):


Visa större karta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *