Open Source Ecology – D.I.Y för en civilisation

OBS! KLICKA HÄR för att komma till klippet

av Filippa. Just nu söker Open Source Ecology folk till sin störtsköna ’Factor e farm’ i Kansas. Kanske är den nischade rollen inte (alls) rätt för just dig eller mig, men inspirationen från konceptbygget ”The Global village construction set” finns till för alla! Idén går ut på att Open source’a blue prints för 100 maskiner som behövs för att bygga en egen civilsation – Kolla in grundaren Marcin Jakubowski’s TED talk här:


 

Frossa i hemslöjd på Liljevalchs

av Filippa. I sommar har vi fått njuta av en uppsjö roliga utställningar runt om i Sverige för att uppmärksamma Hemslöjdens (Svenska Hemslöjdföreningarnas riksförbund) 100-års jubileum (läs mer om jubileet här). I Stockholm har bland annat Nordiska Museet slagit upp portarna utställningen ”VÄV” och Liljevalchs  till ”Hemslöjden” (bilderna i inlägget är från mitt besök på Liljevalchs).

På bilden ovan & nedan syns massiva installationen ’Ser du skogen för alla löv’ ett stort ’joint venture’ där vart och ett av de 2000 (!) löven kommer från en frivillig ’lövmakare’ någonstans i Sverige. Var och en av dessa ’makare’ har satt sin egen prägel och klätt, fyllt, smyckat plywoodstommen efter eget huvud – du kommer hitta många favoriter (jag gillar själv skarpt skiftnyckel-lövet som syns mitt i bilden nedan).

Namnen på Stockholms utställningarna, ”VÄV” och ”Hemslöjden” känns kanske lite mossiga i mitt tycke, lite väl banala på nåt vis. Själv skulle jag gärna sett ett filosofiskt ’lyft’ temat med inramning av forskning på kopplingen mellan hantverksteknik och matematik och annan ingenjörskonst, en koppling som länge och fortfarande i Sverige lever förbisedd, konceptuellt helt åtskild från de komplexa tekniker som händiga, nyfikna ’makers’ bemästrat i århundraden och årtusenden. En sådan inramning lyckades den briljanta utställningen ’Power of Making’ på Victoria & Albert museet i London verkligen med, när den visades förra året. En sådan inramning ger hantverket den kredd det förtjänar genom att ta grepp om det traditionella hantverkets betydelse som bas för framväxten och blomstringen av en dynamisk och varierad innovationskultur.

Ps. Utställningen ’Hemslöjden på Liljevalchs’ stänger 2 september, vilket från dags datum betyder att du har en knapp vecka på dig att pallra dig dit, här hittar du info & öppettider!

Text & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Besök på en Quirky ”Eval’ Session

av Filippa. I februari hade jag vägarna förbi en ”Open ’Eval'” på Quirky, företaget som kopplar samman ”vardagsinnovatörer” med proffsproduktion och affärsutveckling i en i mitt (och många andras) tycke helt unik och rolig produktutvecklingsmodell. De har specialiserat sig en typ av vardagsnära, roliga produkter som är relativt lätta att utveckla och marknadsföra och som stora detaljhandelsaktörer är benägna att snappa upp. Hittills har Quirky 252.000 uppfinnare i sitt community, som genom Quirky fått 222 utvecklade produkter som säljs hos någon av deras 188 detaljhandelspartners

’Eval’ (evaluation) formatet sägs vara detsamma även när den inte är öppen för besökare och går ut på att alla medarbetare deltar i en modererad debatt och analys kring produktidéer som strömmat till under veckan (som uppfinnare lägger upp online via detta formulär). På bilden nedan syns 25-årige grundaren Ben Kaufman & sidekicken Gaz Brown, som agerar moderatorer under diskussionen och som tvingar sina medarbetare att formulera vassa argument för eller emot produkten som diskuteras.

Diskussionen slutar med gammal hederlig handuppräckning som antingen firar eller fäller. Om idén går vidare, fortsätter den genom Quirkys smarta produktionsmaskineri (läs mer om processen HÄR). Även om kompensationsfrågan kanske kan vara svår att lösa för de produkter som når marknaden, så är Quirky’s modell ett fantastiskt sätt att sänka inträdesbarriärer för uppfinnare, och erbjuda stöd bortom ”Kickstarter” cash genom att ha satt en standardiserad ”proffsutvecklingsprocess”. Kanske kommer de inte spotta ur sig de stora revolutionerande produkterna, men väl många små överaskande produkter som löser vardagsproblem och som boostar incitament bland de breda lagren amatör-uppfinnare. Så här säger de själva om problematiken som de bidrar till att lösa:

”For centuries, becoming an “inventor” has been a hard gig to crack. Complexities relating to financing, engineering, distribution, and legalities have stood in the way of brilliant people executing on their great ideas”

Här är lite bilder från deras snygga kontor, beläget (såklart) i en gammal industribyggnad i västra utkanten av Chelsea.

I entrén ligger en shop, fullsmockad med alla produkter de varit med att ta fram.

LÄGG UPP DIN IDÉ TILL QUIRKY HÄR!

Text & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

 

’Make All’ på Tekniska Museet, we like!

av FIlippa. I helgen stod Sparvnästet och Tekniska Museet värd för Make-all, ett 3-dagars event med Arduino, låsdyrkning och annat smått och gott på programmet.

Besökare ombads ta med sig nyfikenhet, laptop och idéer för att kunna delta i aktiviteterna som blandade hands-on med teori i bästa hackspace-anda.

Uppslutningen var stor trots hård konkurrens med sensommarhelgens strålande solsken, Arduino workshopen med Hedvig Kamp var poppis!

På lördagen bjöds även på dessa föreläsningar:

 

Stort tack för ett superkul event säger vi till arrangörerna! Vi hoppas att Stockholm Makerspace snart kan återgälda genom att bjuda in till ett eget hacker event!

Text & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Kredd till Tekniska Museet

av Filippa. I helgen ordnar Sparvnästet ’Make-All’Tekniska Museet, spännande tycker vi. Att man från Tekniskas sida visar en nyfiken attityd gentemot hackspace-Stockholm innebär bra grogrund för mer roliga grejer framöver här i stan. I maj bjöds vi på Stockholm Makerspace in av eldsjälen Nils Olander. Erik, Johan, Noah & jag hade möjlighet att komma förbi en kväll och hade då ett kul snack med Nils om D.I.Y, ’the maker movement’ och en massa annat kul. Kanske kommer även Stockholm Makerspace stå värd för något event c/o Tekniska Museet framöver – we’ll keep you posted!

Läs blogginlägg om vårt besök på TekniskaMuseets blogg – HÄR!