Hoppa till innehåll

Frossa i hemslöjd på Liljevalchs

av Filippa. I sommar har vi fått njuta av en uppsjö roliga utställningar runt om i Sverige för att uppmärksamma Hemslöjdens (Svenska Hemslöjdföreningarnas riksförbund) 100-års jubileum (läs mer om jubileet här). I Stockholm har bland annat Nordiska Museet slagit upp portarna utställningen ”VÄV” och Liljevalchs  till ”Hemslöjden” (bilderna i inlägget är från mitt besök på Liljevalchs).

På bilden ovan & nedan syns massiva installationen ’Ser du skogen för alla löv’ ett stort ’joint venture’ där vart och ett av de 2000 (!) löven kommer från en frivillig ’lövmakare’ någonstans i Sverige. Var och en av dessa ’makare’ har satt sin egen prägel och klätt, fyllt, smyckat plywoodstommen efter eget huvud – du kommer hitta många favoriter (jag gillar själv skarpt skiftnyckel-lövet som syns mitt i bilden nedan).

Namnen på Stockholms utställningarna, ”VÄV” och ”Hemslöjden” känns kanske lite mossiga i mitt tycke, lite väl banala på nåt vis. Själv skulle jag gärna sett ett filosofiskt ’lyft’ temat med inramning av forskning på kopplingen mellan hantverksteknik och matematik och annan ingenjörskonst, en koppling som länge och fortfarande i Sverige lever förbisedd, konceptuellt helt åtskild från de komplexa tekniker som händiga, nyfikna ’makers’ bemästrat i århundraden och årtusenden. En sådan inramning lyckades den briljanta utställningen ’Power of Making’ på Victoria & Albert museet i London verkligen med, när den visades förra året. En sådan inramning ger hantverket den kredd det förtjänar genom att ta grepp om det traditionella hantverkets betydelse som bas för framväxten och blomstringen av en dynamisk och varierad innovationskultur.

Ps. Utställningen ’Hemslöjden på Liljevalchs’ stänger 2 september, vilket från dags datum betyder att du har en knapp vecka på dig att pallra dig dit, här hittar du info & öppettider!

Text & Bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *