Hoppa till innehåll

Besök på en Quirky ”Eval’ Session

av Filippa. I februari hade jag vägarna förbi en ”Open ’Eval'” på Quirky, företaget som kopplar samman ”vardagsinnovatörer” med proffsproduktion och affärsutveckling i en i mitt (och många andras) tycke helt unik och rolig produktutvecklingsmodell. De har specialiserat sig en typ av vardagsnära, roliga produkter som är relativt lätta att utveckla och marknadsföra och som stora detaljhandelsaktörer är benägna att snappa upp. Hittills har Quirky 252.000 uppfinnare i sitt community, som genom Quirky fått 222 utvecklade produkter som säljs hos någon av deras 188 detaljhandelspartners

’Eval’ (evaluation) formatet sägs vara detsamma även när den inte är öppen för besökare och går ut på att alla medarbetare deltar i en modererad debatt och analys kring produktidéer som strömmat till under veckan (som uppfinnare lägger upp online via detta formulär). På bilden nedan syns 25-årige grundaren Ben Kaufman & sidekicken Gaz Brown, som agerar moderatorer under diskussionen och som tvingar sina medarbetare att formulera vassa argument för eller emot produkten som diskuteras.

Diskussionen slutar med gammal hederlig handuppräckning som antingen firar eller fäller. Om idén går vidare, fortsätter den genom Quirkys smarta produktionsmaskineri (läs mer om processen HÄR). Även om kompensationsfrågan kanske kan vara svår att lösa för de produkter som når marknaden, så är Quirky’s modell ett fantastiskt sätt att sänka inträdesbarriärer för uppfinnare, och erbjuda stöd bortom ”Kickstarter” cash genom att ha satt en standardiserad ”proffsutvecklingsprocess”. Kanske kommer de inte spotta ur sig de stora revolutionerande produkterna, men väl många små överaskande produkter som löser vardagsproblem och som boostar incitament bland de breda lagren amatör-uppfinnare. Så här säger de själva om problematiken som de bidrar till att lösa:

”For centuries, becoming an “inventor” has been a hard gig to crack. Complexities relating to financing, engineering, distribution, and legalities have stood in the way of brilliant people executing on their great ideas”

Här är lite bilder från deras snygga kontor, beläget (såklart) i en gammal industribyggnad i västra utkanten av Chelsea.

I entrén ligger en shop, fullsmockad med alla produkter de varit med att ta fram.

LÄGG UPP DIN IDÉ TILL QUIRKY HÄR!

Text & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *