Hoppa till innehåll

Häng med till ”Artisan’s Asylum” i Somerville – Världens (kanske) största makerspace

Artisans Asylumav Filippa. ”Well, it’s…a bit of a hike” svarar David A. Mellis som jag träffat dagen innan på Open Hardware Summit och som jag av en slump jag springer in i på trottoaren utanför tunnelbanestationen Porter SquareRed Line som knyter ihop storstads-Boston, det akademiska Cambridge och det sömnigare Somerville. Han pekar mig åt rätt håll, och jag börjar gå, i riktning mot Artisan’s Asylum, ett makerspace som jag tänkt hinna kila förbi, lite snabbt sådär, innan min buss från Boston skulle gå vid 18-tiden denna högsommarvarma söndagseftermiddag i september. Om än åt rätt håll på ett ungefär, lyckas jag gå vilse en sväng, men vad gör väl det när ögonen kan frossa i de karameller till hus som kantar gatorna i Somerville?

SONY DSCNågra svettiga kilometer senare (jepp, det var minsann a bit of a hike…) kommer jag fram till avtaget från Somerville Avenue, Propenzi Way…

Propenzi Way …som leder mig in till Tyler Street och Artisan’s Asylum som vissa tror kan vara världens största makerspace med sina ”40000sq feet”, alltså på metrisk svenska, hisnande dryga 3700kvm.

Artisans Asylum

Artisans AsylumI receptionen möter jag en av Artisan’s Asylums, i dagsläget 5, anställda, Molly Rubenstein (Interim Executive Director) som det visar sig faktiskt varit i Sverige, då på dansläger på Herräng. Molly ber mig signa in och jag får en visitor-sticker att sätta på tröjan, hon berättar att visning av lokalen utgör en stor del av arbetet med spacet och från en snabb koll på besökslistan ser jag att 15 besökare fått sig en rundtur, inom ramen av ett par timmar denna sömniga söndag i Somerville.

Artisans AsylumSONY DSC

Artisans Asylum

Entrén, snyggt ”pimpad” med hyllor som visar medlemsprojekt.

Artisans Asylum

Medlemsprojekt ”on display” i entrén till Artisans Asylum.

Artisans Asylum

När vi rör oss inåt lokalen, blir jag en smula överväldigad. Förutom stora öppna ytor är takhöjden väl tilltagen i lokalen som inrymmer ytor särskilt avsedda för trä, metall, svetsning, cykelreparation, sömnad, elektronik, 3D-printing, måleri m.m. I spacet finns även 119 små ”studios” att hyra, liksom ytterligare projektförvaring för de labbande medlemmarna, som enligt hemsidan uppges vara c:a 250 st. Det finns olika sätt att vara medlem på Artisan’s Asylum, som för att uppmuntra mångfalden utvecklat ett system med olika medlemstariffer. ”Weekend Warriors” får exempelvis, för 60 dollar/månad, access på helger och ”shelf storage”, medan den ”tyngre” kategorin ”Institutional” kostar 200 dollar/månad. Precis som Stockholm Makerspace, har Artisan’s Asylum också crowdfundade inslag. De har återkommande använt just mikrotransaktioner och crowdfunding, för att finansiera nya verktyg till spacet (på Artisans Asylum Kickstarter-sida ser du alla projekt som finansierats på den vägen).

Jimmie, Artisans Asylum

Jimmie P. Rodgers var med och grundade Artisans Asylum och är även engagerad i OSHWA (Open Source Hardware Association) som dagen innan mitt besök stått värd för Open Hardware summit på MIT – Mer Jimmie hittar du på: www.jimmieprodgers.com

Snackar lite med Jimmie P Rodgers, en av Artisan Asylums grundare, som vid tillfället för mitt besök som bäst håller på att ordna inför lite sociala kvällsaktiviteter, som jag, p.g.a min buss inte kunde stanna på. Det blir snabbt uppenbart att nyckeln till ett lyckat och stort space stavas uthållighet, när Jimmie berättar om alla turer sedan starten 2010, då i ett ”bara” drygt 300kvm stort space.

Sen starten har spacet blivit en hub för gränsöverskridande utforskande, att ha både MIT och Harvard med drösar av kreativa studenter på ett par tunnelbanestationers avstånd skadar förstås inte rekryteringen till spacet som dock ser en stor blandning av medlemmar, precis som Stockholm Makerspace. Kopplingarna till MIT Media Lab är dock många (i alla fall upplever jag det så). MIT Media Lab är nämligen den plats som, med professor Neil Gerchenfeld (med sitt Center for Bits and Atoms) ofta anges som ”spirituell vagga” till FabLab/Hackerspace/Makerspace-fenomenet. I nutid, finns inte bara en ”overlap” i studenter/medlemmar, utan även en delad ideologisk förankring i ”Open hardware” och Maker rörelsen, inte minst med forskargruppen High-Low tech, initierad och sedan nyligen ledd av elektronik-konstnären Leah Buechley.

Artisans Asylum tycks, på bara några år, inlemmats i det akademiska ekosystemet i stan som utbildat många av världens vassaste hjärnor. Resultatet? En grogrund för nya tankar och möten i samspelet mellan ny teknik och äldre hantverkstraditioner. En plats där inspiration sipprar upp och ned och fram och tillbaka mellan akademiska discipliner, hantverktraditioner och sociala grupper. En plats där många nya hårdvaruföretag sett dagens ljus, och använt crowdfunding för att nå ut i världen. En plats som också tycks olja motoriken i viljan och kraften att förändra, utöver och långt fjärran de 3700 kvadratmetrarna i Somerville:

”Artisans Asylum is a non-profit organization furnishing education, tools, workspace, and community to empower dedicated fabricators, including hobbyists, artists, and early stage entrepreneurs, to create on large or small scale. We serve the Somerville and global creative makerspace community, the arts, and the innovation economy with the goal of making the world a place where sincere, creative individuals are able give form to their ideas.” (källa)

 

Häng med på rundtur:

Artisans Asylum

Elektronikavdelningen med ett gäng labbare på plats.

Artisans Asylum

”Studios” har byggts upp och skapar ”kvarter” i det öppna landskapet.

Artisans Asylum

Även större studios har byggts med en ”övertäckt” struktur.

Artisans Asylum

En bit längre in i lokalen ligger gränsen från och med vilken det är skyddsglasögon som gäller. Innanför gränsen ligger ytorna för trä- och metallbearbetning, svetsning och fräsning.

Artisans Asylum

Träverkstan på Artisans Asylum.

Artisans Asylum

Artisans Asylum

Projektförvaring längs med väggarna på Artisans Asylum.

Artisans Asylum

Molly berättar att deras 3D-printers är de allra mest belagda maskinerna, och att man måste boka tid med ett par veckors framförhållning.

Artisans Asylum

Stora ytor, minst sagt…

Artisans Asylum

Coola projekt från golv till tak…

Artisans Asylum

Geometriska experiment.

Artisans Asylum

I en kiosk kan man köpa godis och extraprylar.

Artisans Asylum

Catherine Tweedies studio, läs mer på LeapMetal.com

Artisans Asylum

Metallprojekt ”on display” på Artisans Asylum

 

Artisans Asylum

Pimpad studio tillhörande Catherine Tweedie, som beskriver sig själv ”I’m one of those scientist and management consultants turned full-time metal artist” – läs mer på www.LeapMetal.com

Artisans Asylum

En kurslokal, där bland annat kurser ges i Mathworks, Solidworks, CADDEdge, några av spacets sponsorer som alla bidragit med 10000 dollar+ (kolla här för hela listan med Artisan Asylums sponsorer och donatorer).

Artisans Asylum

Läderhantverk in action.

Artisans Asylum

En stolt maker, som jag tyvärr missade att anteckna namnet på, som visar upp både dagens bygge (en barstol)…

Artisans Asylum

…och Artisan Asylums supersnygga t-shirt!

Text & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

 • Thanks to David for directions & to Molly & Jimmie for guiding & striking a pose for us!

 

2 kommentarer till “Häng med till ”Artisan’s Asylum” i Somerville – Världens (kanske) största makerspace”

  1. Hej Michael

   Jodå, symaskiner brukar det finnas, och så även på vårat Makerspace, vi på Stockholm Makerspace har bland annat två industrisymaskiner (en raksömsmaskin med undermatning och nålmatning som klarar även läder och tjocka tyger, och en overlocksymaskin modell kraftigare), och någon ”vanlig” symaskin! 🙂

   Om man vill hotta upp sina dräkter med lite lysande detaljer eller annan teknik så har vi dessutom medlemmar som är duktiga på Wearable Electronics, varför inte fixa en rödglödande kristall i kronan eller svärdet som pricken över i?

   Se mer info om ett par av våra symaskiner på vår wiki:
   //www.makerspace.se/wiki/Industrisymaskin_D%C3%BCrkopp_212
   //www.makerspace.se/wiki/Overlocksymaskin_Union_Special_Mark_IV

   Vi har även medlemmar som har labbat med att projicera mönster direkt på tyg med en takmonterad videoprojektor, så visst finns det intresse av även denna typ av saker i spacet!

   // Erik Cederberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *