Hoppa till innehåll

Kung Adolf Fredrik – Kunglig maker med anor.

Kung Adolf Fredrik – Kunglig maker med anor.

Nu när sommaren är här på riktigt så har mitt intresse av långa cykelturer åter infunnit sig. Idag bestämde jag mig för att cykla ut till Drottningholm och käka lunch på Kina slott. Väl på plats i den fantastiska parken upptäckte jag Biljarden, en flygel till Kina slott uppförd 1762-1769. Som namnet avslöjar byggdes byggnaden för att inhysa ett biljardrum till den tiden kungligheter. Nu förtiden huserar dock en del av Kung Adolf Fredriks makerspace i byggnaden.

Foto 2014-08-04 12 33 45

Enligt wikipedia var kungen mer intresserad av att skapa snusdosor än att regera varför ärenden som krävde hans underskrift hade en tendens att samlas på hög. Därför tog riksdagen beslutet att tillverka en stämpel med kungens underskrift. Denna stämpel fick användas då kungen efter minst två tillsägelser vägrat underteckna regeringsakter eller då kungen helt enkelt inte ville.

Den nya kunskapen har satt fart på min egen fantasi, kan ni tänka er ett scenario där Carl XVI Gustaf vägrar komma till borggården och vinka till medborgarna eftersom att han håller på med en marathonutskrift i sin nya Ultimaker 2? Eller att kungen skapar grytunderlägg till alla familjens medlemmar i laserskäraren. Kanske finns det julgransbelysning på Drottningholm som kungen styr med sin smartphone och ett par Arduinos. Vem vet?

// Andreas Lundquist

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *