Hoppa till innehåll

Vi besöker Oslo MakerFaire (18-19 januari 2014)

Oslo_Makerfaire2014Nu i helgen den 18-19 januari 2014 ägde Oslo MakerFaire rum på Norsk Teknisk Museum, i Kjelsås en bit utanför centrala Oslo. Årets upplaga är en uppföljare på fjolårets Mini MakerFaire på samma ställe. Projektledarna Jon Haavie (jobbar på Museet) och Roger Antonsen (jobbar på Oslo universitet och ”Institutt for Informatikk”) hade fått ihop en stor skara utställare, och under öppningsdagen så drog mässan, trots hård konkurrens av gnistrande skidåkarväder, en publik på 2500 nyfikna Oslo-bor.

makerfaire_osloBland föreläsarna fanns bland andra Dale Dougherty, grundare till MAKE Magazine (och idag bas för det numer från O’Reilly Media frikopplade Maker Media) men även svenska Erik Thorstensson som pratade om slumpmässighet i innovationsprocesser.

bild(73)bild(74)Erik visade under dagen upp Creatables produkt Strawbees, en konstruktions-leksak som utgår ifrån en plastgrej som du, av spillmaterial, skär till i en apparat.

StrawbeesDärefter kan du på ett snudd på magiskt lätt sätt koppla samman sugrör till allehanda geometiska skapelser. Enkelheten i Strawbees uppskattas lika mycket av barn som av vuxna och Eriks bås var bland mässans populäraste.

Strawbees_Oslo_Makerfairebild(75)

Erik fick även, under lördagskvällens middagsarrangemang, motta det nyinstiftade priset Maker of the Year, ett pris som Dale Dougherty från MAKE Magazine fått i uppdrag att utse vinnare till utifrån hans erfarenheter under dagen. I och med mottagande av priset, fick han förutom en cool statyett och stort fång blommor även biljett T&R till Maker Faire i San Fransisco i maj! I eftersnacket hörde vi även Dale fråga Erik fick fråga om han ville göra en bok, huruvida det blir något av det vet vi inte men kan inte annat än gratulera Erik till priset! Framöver kommer vi skriva mer om priset och visa lite bilder från utdelningen.

Erik_Thorstensson_Dale_DoughertyDen 17-18 maj är det dags för MakerFaire i Stockholm (en Mini Maker Faire), och bland besökarna på Oslo MakerFaire träffade vi Nils Olander på Tekniska Museet i Stockholm, vilket kommer vara plats för evenemanget. Vi på Stockholm Makerspace hoppas kunna förmedla mer info om Stockholm Mini MakerFaire så fort vi vet mer!

Här kommer ett axplock av intrycken från Oslo MakerFaire:

PancakeBot – Pannkakor som du aldrig sett dem förut…

pancakebot2Quadratot

Quadtratot_Oslo_MakerfaireEtt Mindstorms-hack, en ”Lego music machine” där en sensor kopplats mot en ton, och barnen kan spela en melodi genom att veva en målad pappersbit fram och tillbaka, måla musik helt enkelt!

Mindstorms_hack_Oslo_Makerfairebild(70)Polarworks 3D-printer ’Rotor’

bild(71)bild(72)DingLong – En DIY balkong!

bild(69)Dinglong_Oslo_Makerfaire

Ett exempel på evolutionär robotik:

En s.k. Tesla_coil

Upphovsmannen heter Dawald De Bruyn, som verkar vid Makerspacet på Mesh i Oslo.

bild(77)Här nedan ser ni till vänster Kriszti Toth, som varit med och grundat MESH i Oslo och som även upplät sin soffa till mig under min korta vistelse – Thank you Kriszti!

photo(6)Text & bild: Filippa Malmegård för Stockholm Makerspace

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *