Hoppa till innehåll

SHAKE’n’MAKE #1 – Teenage Engineering

Teenage Engineering på Stockholm Makerspaceav Filippa. Trots att inbjudan gått ut med ett knappt dygns marginal, så fylldes Stockholm Makerspace onsdagen den 23 oktober med nyfikenhet och entusiasm när det allra första Shake’n’Make eventet gick av stapeln. Jon Jönsson från Teenage Engineering berättade då om synthen OP-1 och dess resa från ide och prototyp till färdig produkt (och till en produkt som dessutom kontinuerligt vidareutvecklas på en rad sätt, inte minst genom sina accessories, se demon nedan).

Att vägen till kreativ och kommersiell framgång är krokig och full av hinder illustrerades med en diger samling sköna storys, alla kryddade med lekfull nyfikenhet, envis ihärdighet, osviklig vision och förmågan att, konsekvent dra lärdom av misstag.

Stockholm Makerspace

Kvällen ägnades även åt en hel del hands-on ”känna-och-klämma” action, något vi på Stockholm Makerspace tror är en viktig del i att inspirera fler att ta steget mot att förverkliga sina idéer.

Stockholm MakerspaceDe som kom och lyssnade denna kväll fick bekanta sig med den färdiga OP-1:an, med Oplab men också tidiga prototyper och Casio synthen VL-1, som, med sitt nätta format beskrevs som en inspirationskälla (VL-1:an hörs bland annat i låten Stop/Start (1983) från The Assembly, lyssna nedan).

Det mest kända exemplet på OP-1:an in action är förmodligen Swedish House Mafias & Pharrells One (Your Name), där den spelar en huvudroll i såväl ljudbild som musikvideo.

Teenage Engineering visar med caset OP-1 ett skönt exempel på vad som kan hända om man (i sann Makerspace anda) lämnar sin comfort zone och tillsammans med andra ger sig ut på upptäcktsfärd i gränslandet mellan teknik, hantverk och konst. Under OP-1:ans resa från idé, till prototyp och färdig produkt fick en mängd otippade discipliner sammanföras på mer eller mindre givna sätt. Resultatet? En säregen, remixad produkt som många menar skakat om sättet att uttrycka sig musikaliskt, inte minst genom att förenkla processen med utforska eller ”förlösa” musikaliska idéer och impulser till något fler kan ta del av och glädjas åt…och allt detta på ett snabbare, roligare och snyggare sätt än vad som tidigare varit möjligt.

Stort tack till Jon & co från Teenage för storys och inspiration. Tack förstås också till ni alla andra som kom och bidrog med nyfikenhet och kreativ energi.

Stockholm MakerspaceStockholm MakerspaceStockholm Makerspace

//Filippa Malmegård

 PS. Mer omskakande teknik coming up! Shake’n’Make #2 går av stapeln den 6:e november och då kommer Pete Lomas från Raspberry Pi och berättar om deras resa från idé och prototyp till färdig produkt – Medlemmar har förtur – BLI MEDLEM DU MED!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *