Hoppa till innehåll

Stockholm Makerspace i SVD

För ett par veckor sen hade vi en öppen kväll på Stockholm Makerspace! Förutom ett gäng nyfikna makers kom även journalisten Josefin Jakobsson som intervjuade delar av styrelsen och flera nyfikna medlemmar som befann sig i lokalen. Hon hade med sig fotografen Tomas Oneborg plåtade loss och det hela landade i ett uppslag i SVD Näringsliv, vilket självklart känns som ett hedrande erkännande.

LÄS ARTIKELN: Stockholm Makerspace i SVD ”Makers har fått kreativt utrymme”

Makerspace i Svenska Dagbladet

Men Stockholm Makerspace rymmer betydligt mer än tredimensionella utskrifter i färgglad plast. När vi minglar runt med den brokiga skaran av “makers”, står det snabbt klart att deras intressen inkluderar allt från textilhantverk till möbelsnickeri och mjukvaruprogrammering.”

Makerspace02_1030490c

– Det viktigaste är att det är medlemmarnas intresse som sätter agendan för hur lokalen kommer att användas, säger Cathrine Åsklint, som gärna skulle se hemmabyggda robotar och 3D-skrivare samsas med exempelvis en orkidéodling.

På plats finns Anna Sortti, som är en av de nyare medlemmarna. Hon är frilansande attributmakare, till film- och tv-projekt, och skulle gärna se möjligheten att utnyttja en kommande öppen verkstad för sådana byggprojekt som inte ryms hemma i lägenheten.

– En dröm vore exempelvis att ha möjlighet att utnyttja ett gemensamt dragskåp för sprutlackering. Men det är såklart bara en aspekt. Att bara hänga, möta nya människor och ta del av varandras kunskaper inom olika områden är fantastiskt bara det, säger hon.

Framför ett bord står Stellan Lagerström, till yrket mjukvaruutvecklare, men med en uppenbar passion för hårdvara. Han studerar namnlistorna över föreningens kommande arbetsgrupper.

Makerspace04_1030494c

– Det är fantastiskt med ett ställe där man kan träffa folk och se vad de håller på med, och visa upp sina egna projekt. Men också där man kan få plats med de verktyg och liknande som inte ryms hemma i lägenheten, säger han, och räknar upp en rad prylar som han gärna skulle ställa till gemensamt förfogande.

Makerspace03_1030492c

För honom är fenomenet med ett delat makerspace inte nytt.

– Jag har jobbat i San Francisco ett antal år och där finns det liknande gemensamma verkstäder att vara på. Det var väldigt kul och nyttigt och praktiskt på alla sätt. Det är roligt att det nu finns här också, säger han.”

Stockholm Makerspace   LÄS ARTIKELN: Stockholm Makerspace i SVD ”Makers har fått kreativt utrymme”

//Filippa Malmegard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *